Mellado je tako zadel četrti gol za Španijo. Foto: EPA
Mellado je tako zadel četrti gol za Španijo. Foto: EPA

Rusija je v današnjem četrtfinalu premagala Gruzijo s 3:1. Odpor debitantov na evropskih prvenstvih je strla šele v zaključku tekme. Uvodni gol je dosegla v 23. minuti, minuto pozneje je tekmec izid izenačil, na 2:1 pa so Rusi povedli v 28. minuti. Končni izid tekme je padel tik pred iztekom časa, ko je Čiškala v nebranjeno mrežo dosegel še svoj drugi zadetek na tekmi.

Rusi so se namučili v četrtfinalu. Foto: EPA
Rusi so se namučili v četrtfinalu. Foto: EPA

Španija pa je bila boljša od Slovaške s 5:1. Španci so vse dvome o zmagovalcu rešili že v prvih dvajsetih minutah. Tekmecem so v prvem polčasu zabili tri zadetke, dva pa so dodali še v drugem delu.

Branilka naslova Portugalska in Ukrajina sta si polfinale priigrali v ponedeljek.

Portugalci so v prvem polfinalu izločili debitantko Finsko s 3:2. Portugalci so povedli v četrti minuti, ko je zadel Afonso Jesus, Finci, presenečenje turnirja, pa so izenačili v deseti minuti z golom Miike Hosia. Pet minut pozneje so Portugalci znova vodili z novim zadetkom Afonsa Jesusa. V drugem polčasu so Finci v 27. minuti spet izenačili, strelec je bil Panu Autio, tri minute zatem pa je novo vodstvo in zmago Portugalcem priigral Miguel Angelo.

Slovenija 13.

Slovenija je v skupini B tekmovanje končala v petek, ko je izgubila proti Finski z 1:2. Predtem je igrala še neodločeno s Kazahstanom in Italijo. Na koncu je bila 13.

Podprvak iz 2001 in 2003 Ukrajina pa je s 5:3 odpravila polfinalista zadnjih dveh EP-jev Kazahstan. Ukrajinci so povedli z golom Petra Šoturme v 15. minuti, v drugem polčasu pa sta prednost povečala Ihor Korsun v 25. in Mihajlo Zvarič v 30. minuti. Douglas Junior je v 34. minuti zmanjšal zaostanek Kazahstancev, ki pa jim ni uspelo pripraviti preobrata. Do konca tekme sta za Ukrajino zadela še Volodimir Razuvanov (39.) in Yaroslav Lebid (39.), za Kazahstan pa dvakrat Biržan Orazov (38., 40.), s sedmimi goli za zdaj prvi strelec turnirja.

Favoriti Rusi in Španci
Favoritinji polfinalnih dvobojev sta Rusija in Španija. Rusi, evropski prvaki 1999, ki so na zadnjih štirih evropskih prvenstvih igrali v polfinalu – pred štirimi leti v Stožicah so osvojili bronasto medaljo, so pred prvenstvom veljali za glavne favorite za zlato, Španci pa so evropska država z največ trofejami v futsalu. Prvaki stare celine so bili v letih 1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012 in 2016.

Polfinale bo 4. februarja, finale in tekma za tretje mesto pa 6. februarja.

EVROPSKO PRVENSTVO, AMSTERDAM

Četrtfinale:
PORTUGALSKA – Finska 3:2 (2:1)

Kazahstan – UKRAJINA 3:5 (0:1)

RUSIJA – Gruzija 3:1 (0:0)

ŠPANIJA – Slovaška 5:1 (3:0)


Polfinale, petek:
ŠPANIJA – PORTUGALSKA

RUSIJA – UKRAJINA

Finale bo v nedeljo ob 17.30. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.