Moška reprezentanca (na sliki Aleksander Beljavski) je trenutno 27. Foto: www.alesfevzer.com
Moška reprezentanca (na sliki Aleksander Beljavski) je trenutno 27. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski reprezentanci sta v prvih dneh prišli visoko, sploh moški, ki so po štirih dneh zasedali deseto mesto, po včerajšnjem porazu pa so padli na 27. mesto med 150 ekipami. Ženske so po remiju z Grkinjami zdaj 22. Šah je še vedno prestižna igra, ki jo igrajo povsod, še kako pomembna pa je tudi v političnem smislu.

Največje zadržke glede olimpijade v Bakuju so imeli pričakovano sosedje Azerbajdžana Armenci. Še maja letos se je prvi mož mednarodne zveze Kirsan Iljumžinov v Erevanu trudil, da bi eno najmočnejših reprezentanc vseeno prepričal za sodelovanje. A so se Armenci odločili za bojkot, kar pomeni, da na olimpijadi ni petega najboljšega igralca na svetovni ranglestvici Levona Aronjana. Od najboljših manjka še Indijec Visvanatan Anand, preostali so v Baku prišli. Tudi svetovni prvak, Norvežan Magnus Carlsen, ki ga novembra čaka branjenje naslova proti izzivalcu Rusu, Sergeju Karjakinu.

Šahovska olimpijada je prestiž in zato je moralo Armence res zelo zaboleti, če so se odločili, da bodo tokrat tekmovanje izpustili. Leta 2008 so prav z Aronjanom osvojili naslov prvakov. Da gre za res globalen dogodek, dokazuje, da se je v odprti kategoriji prijavilo 180 ekip iz 175 držav. Med njimi je šest novincev – prvič se olimpijade udeležujejo Kambodža, Srednjeafriška republika, Eritreja, Liberija, Kosovo in Južni Sudan. V ženski konkurenci nastopa 142 ekip iz 138 držav. Čeprav v odprti konkurenci tekmujejo zgolj moški, ime ostaja enako. Ena redkih žensk, ki je tekmovala v odprti kategoriji, je zdajšnja kapetanka madžarske reprezentance Judit Polgar. Velemojstrica je v Bakuju že pustila svojo sled, saj je skupaj z nekaterimi drugimi protestirala proti pravilu, da mora vsak tekmovalec vnaprej obvestiti sodnika, če želi oditi tja, kamor mora še cesar peš.

Mednarodna zveza je takšne ukrepe uveljavila zaradi preprečevanja goljufij, ki so v zdajšnji tehnološki dobi vse pogostejše. Vsak tekmovalec gre pri vhodu na prizorišče skozi kratko kontrolo, kjer naj bi varnostniki zagotovili, da pri sebi nima nobene naprave, ki bi mu pomagala pri igri. Denar v Azerbajdžanu ni problem. Proračun dogodka je 13,3 milijona evrov, več kot polovico tega zneska so organizatorji namenili za vrhunske nastanitve in udobje tekmovalcev.

Slovenski ekipi sta v Baku odšli z različnimi željami. Cilji moških so višji, deseto mesto po štirih dneh pa je verjetno pozitivno presenetilo tudi njih. A so že včeraj sestopili nekoliko nižje, Čehi so bili pretrd oreh, le Aleksandru Beljavskemu in Luki Leniču je uspelo priti do remijev. V ženski postavi na prvi deski igra rosno mlada Lara Unuk, tretja z zadnjega mladinskega prvenstva. Včeraj so naše remizirale z Grkinjami. Do konca tekmovanja je še šest igralnih dni, najpomembnejši pa bo zadnji krog, ki ga bodo odigrali v torek.