Sanja Modrič se že 10 let ukvarja s športnim novinarstvom, z vodenjem studijskih oddaj pa je dobila veliko izkušenj, ki ji bodo prav prišle pri vodenju oddaje Londonski vrtiljak. Prva oddaja bo v sredo ob 20. uri na TV Slovenija 2. Foto:
Sanja Modrič se že 10 let ukvarja s športnim novinarstvom, z vodenjem studijskih oddaj pa je dobila veliko izkušenj, ki ji bodo prav prišle pri vodenju oddaje Londonski vrtiljak. Prva oddaja bo v sredo ob 20. uri na TV Slovenija 2. Foto:
Primož Kozmus
Primož Kozmus, ki bo v Londonu branil naslov olimpijskega prvaka v metu kladiva, bo verjetno gost druge oddaje. Foto: Reuters

Na TV Slovenija si boste lahko v sredo ogledali novo športno oddajo Londonski vrtiljak. Vsak teden boste izvedeli, kako se naši olimpijci pripravljajo na največji športni dogodek prihodnjega leta.

Oddajo bo vodila Sanja Modrič, urednik je Saša Jerkovič. Oddaja se ne bo usmerjala le na šport - prvi gost bo glasbenik Aleksander Mežek, ki že dolgo živi v Londonu. Za voditeljico Sanjo, sodelavko športnega uredništva, bo to stopnica naprej v njeni karieri, priznava pa, da si še ne predstavlja najbolje, kakšen zalogaj to pomeni.


Gledalci so pogrešali tedensko oddajo o športu, kot je bila, recimo, oddaja Š. Bo vse to zdaj ponudil Londonski vrtiljak?
Londonski vrtiljak bo seveda oddaja o športu, bo pa tudi več kot samo to. Medtem ko je bila oddaja Š izključno o aktualnih športnih dogodkih, se bomo v vrtiljaku ukvarjali z vsem, kar je povezano z olimpijskimi igrami v Londonu, kar pomeni, da bomo govorili tudi o politiki, kulturi, monarhiji, največ pa seveda o športu. Športniki bodo tudi naši gostje, tako da bodo gledalci zagotovo veliko izvedeli o tem, kako se pripravljajo na olimpijske igre.

Bo oddaja potekala v živo? Kdo bodo gostje v prvi oddaji?
Oddajo bomo snemali nekaj ur pred predvajanjem, ampak urednik oddaje Saša Jerkovič si želi in vztraja, da bi bila posneta v kosu. To pomeni, da če ne bo šlo za kakšno res ogromno napako, da se nam podre scena ali kaj podobnega, bo oddaja posneta v prvem poskusu. Tudi zato, ker bomo časovno omejeni. Goste bomo izbirali glede na osrednjo temo oddaje. V prvi predstavljamo London na splošno, naš gost bo pevec Aleksander Mežek, ki v britanski prestolnici živi že skoraj 40 let. V drugi oddaji naj bi govorili o atletiki, naša želja je, da bi takrat gostoval Primož Kozmus, olimpijski prvak v metu kladiva.

Verjetno bo zate ta oddaja pomenila precejšen preskok, čeprav imaš nekaj izkušenj, saj si vodila studijske oddaje pred prenosi košarkarskih tekem. Kako si se pripravljala na to oddajo?
Si še ne predstavljam povsem, kaj pomeni voditi oddajo, sploh pa takšno! Gre za dolg projekt, predvidoma 40 oddaj, trajal bo vse do začetka olimpijskih iger. Predvsem bom morala živeti z olimpijskimi igrami, biti na tekočem, kaj se dogaja pri vseh olimpijskih športih, iskati različne zanimivosti. Nadrejeni so mi s tem izkazali veliko zaupanje. Upam, da ga bom upravičila.

Tvoja neizpolnjena želja je poročati z olimpijskih iger. Verjetno boš z vodenjem te oddaje lahko dobila tudi "vozovnico za London", kajne?
Ne, to bo še vedno ostala moja neizpolnjena želja, kajti seznam novinarjev za London je že znan. Jaz ostajam v Ljubljani.

Med športnimi novinarji je več moških kot žensk. Si kdaj razmišljala, ali je prednost, če si ženska. Morda lažje dobiš kakšnega sogovornika in od njega izvlečeš kakšno zanimivo izjavo?
Po eni strani se mi zdi, da je še vedno splošno mnenje, da gre bolj za moški poklic, čeprav ga zdaj opravlja že precej deklet. Tudi v našem uredništvu smo številčno že precej močne. Je pa res, da nekateri gledalci težje sprejmejo žensko v kakšnem tipičnem moškem športu. Druga olajševalna okoliščina za moške, pa ne samo v novinarstvu, je ta, da ne rojevajo - ženske se v današnjih časih, ne glede na delovno mesto, vse težje odločajo za družino, saj to zanje lahko pomeni tudi izgubo službe.

Ker spremljaš košarko, nas še zanima, kako naporno je bilo poročanje iz Klajpede, kjer je Slovenija igrala prvi del evropskega prvenstva, in kako ocenjuješ nastop slovenske reprezentance?
To je bil moji prvi "teren" v tujini in zelo sem uživala. Povsem drugačen občutek je biti na prizorišču, povsem drugače zaznavaš dogajanje. Sedmo mesto Slovenije je v danih okoliščinah soliden rezultat. Škoda, da si našim košarkarjem ni uspelo zagotoviti olimpijskih kvalifikacij. Enostavno ni več slabih reprezentanc, vsi igrajo košarko, kar so najbolje dokazali Makedonci. Predvsem pa si res želim, da bi se naša izbrana vrsta pobrala do domačega evropskega prvenstva leta 2013.