Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com

Na Vltavi so v petek potekale kvalifikacije prve izmed petih letošnjih tekem za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Mesto v polfinalnih preizkušnjah, ki so na sporedu v soboto in nedeljo, je lovilo dvanajst slovenskih čolnov, osem je bilo uspešnih.

Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbel Benjamin Savšek, ki je v kvalifikacijah kanuistov zaostal le za Poljakom Kacperjem Sztubo in Nemcem Franzem Antonom. S prvim nastopom sta se v nedeljski polfinale prebila tudi Luka Božič, ki je bil deseti, in Anže Berčič kot 15.

Savšku je proga v Pragi prinesla že nekaj uspehov
"Danes sem zadovoljen, saj sem odpeljal kontrolirano vožnjo od starta do cilja, tako da sem se uvrstil v nedeljski polfinale. Tam bom poskusil prav tako dobro odpeljati in se uvrstiti v finale, kjer bo potem borba za najvišja mesta. S te proge imam kar precej uspehov, želim si še enega," je po uspešnem nastopu povedal Savšek, olimpijski prvak iz Tokia.

V sobotnem polfinalu bodo nastopili vsi trije slovenski kajakaši. S prvo vožnjo in 16. časom kvalifikacij je neposredno v polfinale napredoval Peter Kauzer, prav tako tudi Žan Jakše, ki je bil 24. Martin Srabotnik je moral na progo še drugič, saj je bil v prvi vožnji 32. Popravni izpit mu je uspel, saj je bil četrti in tudi on napredoval v naslednjo fazo tekmovanja.

Zmagovalec kvalifikacij je bil Italijan Giovanni De Gennaro.

Eva Terčelj obstala v kvalifikacijah
Ženski del ekipe je imel tokrat več težav. Tako vse tri kajakašice kot kanuistke so morale na progo dvakrat. V konkurenci kajakašic je bila v drugo uspešna Ajda Novak, ki je imela tretji čas drugega nastopa. V kvalifikacijah sta obstali Eva Terčelj (22. in 30. čas kvalifikacij) in Eva Alina Hočevar (24. in 15. čas kvalifikacij).

V kanuju se je z drugo vožnjo v polfinale uvrstila Eva Alina Hočevar, ki je bila šesta (v prvi vožnji 24.). Z nastopi sta zaključili Lea Novak (37. in 19. rezultat kvalifikacij) in Alja Kozorog (43. in 12. rezultat).

V soboto se tekmovalni dan začne s polfinali kajakašic in kajakašev, sledijo finalne vožnje, popoldne pa še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu. Prenos bo na TV SLO 2.