Velemojster Matej Šebenik je zadovoljen po polovici tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO
Velemojster Matej Šebenik je zadovoljen po polovici tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO

Azerbajdžanski mednarodni mojster Abdula Gadimbajli je presenetljivo drugi in na čelu petih šahistov, ki imajo po pet točk. Tretji je Armenec Gabrijel Sargisijan, četrti njegov rojak Samvel Ter-Sahakjan, peti Ukrajinec Jurij Kuzubov, šesti pa Gruzijec Baadur Jobava. Can je nazadoval na deveto mesto in ima 4,5 točke.

Najboljši slovenski šahist Matej Šebenik je pridobil mesto in je 60. s štirimi točkami. Remiziral je s poljskim velemojstrom Mateuszem Bartelom.

Šebenik se želi prebiti med 20 najboljših
"Zadovoljen sem, da imam priložnost. Poskušam napasti zastavljeni cilj. Po zadnjih dveh zmagah imam možnosti," je povedal Šebenik. Uvrstitev med 20 najboljših ga vodi na svetovni pokal.

S pol točke manj od Šebenika je na 82. mestu drugi slovenski predstavnik in najbolj obetavni mladinec Matej Šubelj. To sta edina Slovenca med prvo stoterico. Na 124. mestu je Aleksander Beljavski, 131. pa je Vid Dobrovoljc, imata pa tako kot Šubelj po 3,5 točke.

Prva zmaga Laure Unuk
Na 158. mestu je Zala Urh ostala najboljša slovenska predstavnica, ima tri točke, tako kot na 176. mestu Laura Unuk. Slednja je po štirih remijih in porazu dosegla prvo zmago, ugnala je Nemca Martina Weckerja.

"Priložnosti za velemojstrsko normo ni več. Konec je bilo že po tretjem krogu. Ne sekiram se, saj igra ni na velemojstrski ravni. Vsaka partija je neki ekstrem. Ne vem, kaj se dogaja," je povedala Laura Unuk.

Velemojster Šebenik odlično začel evropsko prvenstvo