Ljubljana Silverhawksi so blesteli v Ligi CEFL. Foto: Gal Jakič
Ljubljana Silverhawksi so blesteli v Ligi CEFL. Foto: Gal Jakič
Ljubljana Silverhawks
Že prihod na igrišče pred finalno tekmo je bil spektakularen. Foto: Gal Jakič
Rok Štamcar
Podajalec Rok Štamcar je v letošnji sezoni odlično vodil igro Silverhawksov. Foto: Gal Jakič
Jordan Capitanio
Jordan Capitanio se je izkazal za veliko okrepitev. Foto: Gal Jakič
Beograjski Vukovi
Beograjski Vukovi so bili pretrd oreh v velikem finalu. Foto: Gal Jakič

Po nekaj opotekanja se je vendarle odigral tudi finalni turnir, kjer je bil okronan prvi slovenski prvak. Silverhawksi igrajo tudi v najmočnejšem regionalnem prvenstvu – CEFL ali srednjeevropski ligi ameriškega nogometa. Liga je nastala leta 2006 na predlog štirih srbskih klubov in Silverhawksi so bili takrat edino tuje moštvo. Tekmovanje je nato vsako leto raslo, medtem ko je Ljubljančane čakalo obdobje boja za preživetje, saj sta bili leti 2006 in 2007 izredno slabi, krivulja uspehov se je začela dvigovati šele v letu 2008.

Tuji igralci preporodili ekipo
Lani je za Silverhawkse prvič zaigral tudi t. i. "import" - torej pravi, plačani igralec iz ZDA. Bo Moncur je na položaju tekača preporodil Sokole in postavil smernice, kam mora moštvo kreniti v prihodnjih letih. Vloga uvoženih igralcev v ZDA je dvojna – po eni strani se seveda igra vrti okrog njih, po drugi strani pa se pričakuje tudi, da bodo ti fantje pomagali pri treningih in del svojega znanja prenašali na druge slovenske fante.

Letos sta v Ljubljano tako pripotovala tekač Jordan Capitanio in obrambni igralec Keithshone Dantzler. V ligi, kjer se sistem tekmovanja spremeni skoraj vsako leto, so v rednem delu igrala le štiri moštva, a to za Silverhawkse ni pomenilo lahkega dela, saj so vse sodelujoče ekipe izredno močne z velikim številom igralcev in odličnim trenerskim kadrom. Spet so bili ljubljanski fantje najmanjši klub v ligi in obetalo se je težkih šest tekem.

Vukovi za zdaj še premočni
Srčnost in odlično delo trenerjev Roka Štamcarja, Davida Turšiča in Dejana Sovilja so Sokole vendarle pripeljale do največjega uspeha do zdaj – CEFL Bowla, kjer so se v nedeljo srečali z letos še neporaženimi Vukovi iz Beograda.

Vukovi so eno izmed najboljših moštev v Evropi. Pod vodstvom karizmatičnega Gorana Nišavića napredujejo iz leta v leto, vsakič znova pa konkurenco presenetijo s čim novim. Prvi so vpeljali ameriške igralce, lani so pripeljali tudi ameriškega trenerja, letos pa je k njim prišel tudi Reuben Droughns, tekač, ki je igral tudi v NFL-ju ter tam osvojil šampionski prstan s klubom New York Giants. Seveda je bilo jasno, da so Vukovi pravi favorit, a so Silverhawksi upali, da lahko nasprotnike presenetijo z dobro igro.

Izjemno vzdušje na tribunah
Tekma se je začela v "bombastičnem" vzdušju pred skoraj polnimi tribunami stadiona NK Livar v Ivančni Gorici. V fantastičnem vzdušju bobnečega navijanja so prvi povedli ravno Silverhawksi. Najprej je njihova obramba ustavila napad Beograjčanov, nato pa je Capitanio silovito potegnil čez polovico igrišča in povedel domače v vodstvo s 6:0.

Vukovi so po nekoliko počasnejšem začetku vendarle začeli vedno bolj pritiskati na Silverhawkse, pri tem pa so odlično izkoriščali vse Američane, ki so tokrat nosili skoraj vse napadalne akcije proti Sokolom. Brandon McDowell, ki si je kruh v Evropi služil že v Avstriji, je dvakrat pritekel do končne zone v prvem polčasu, drugi touchdown je bil prava mojstrovina, dolga skoraj 70 jardov. Za razliko od Silverhawksov so bili gostje tudi natančnejši s prostih strelov in prvi polčas se je končal s 14:6 za Vukove. Napad Silverhawksov je bil nekajkrat zelo blizu točkam, toda skozi obrambni zid igralcev v rdečih dresih enostavno ni šlo.

Na obeh tekmah rednega dela so Vukovi v drugem polčasu še bolj pritisnili in glavne točke dosegli predvsem v tretji četrtini. Sicer pravijo, da je tradiciji namenjeno, da se jo lomi, toda v finalu prvaki iz leta 2009 niso dopuščali nobenega dvoma.

V napad se je vključil še tretji Američan, Anthony Stubbs. Vukovi so ga sicer letos zaposlili za obrambne naloge, toda Stubbs je bil v srednji šoli en najboljših tekačev v celotni državi in na radarju so ga imele mnoge znane univerze. Toda poškodba je Stubbsu preprečila napredovanje do dežele sanj, lige NFL in ga je namesto tega pripeljala v glavno mesto Srbije. Kakor koli že, gre za odličnega igralca in za Ljubljančane je bil neulovljiv že na junijski tekmi na Kodeljevem. Svoje res odlične atletske sposobnosti je imel možnost prikazati z odličnimi teki, ki jih obramba Silverhawksov enostavno ni mogla ustaviti. V drugem polčasu je nasul Silverhawksom kar tri touchdowne, vmes pa je še enega dosegel McDowell in ob rezultatu 42:6 je bilo seveda vsega konec.

V zadnji četrtini so Vukovi nato malce manj pritiskali v obrambi in to je dalo napadu Silverhawksov vsaj malo možnosti za dihanje. Po hudem udarcu v ramo je Capitanio moral zapustiti igrišče in možnost sta dobila domača tekača Matej Pavlič in Gregor Črepinšek. Na prvi pogled je bilo sicer videti, da je njun prihod pomenil pravo osvežitev za domače, a so Vukovi igrali v obrambi precej bolj zadržano in tako so Silverhawksi dosegli dva lepa touchdowna ter poraz vendarle omilili (20:42).

Ameriški nogomet dobiva vse večjo veljavo
Z drugim mestom v ligi in malo lovoriko podprvaka se je končala dolga in naporna sezona slovenskih šampionov. 12 tekem v polovici leta je bera, ki jo običajno odigrajo najboljša univerzitetna moštva v ZDA. Takšno sezono bo zelo težko ponoviti, saj gre pri nas še vedno za amaterski šport, ki pa zahteva profesionalni odnos. Da se je ameriški nogomet dobro prijel, kažejo tudi polne tribune in odlično navijanje gledalcev, ki so glasno podpirali Silverhawkse čisto do konca.