Luka Božič in Sašo Taljat imata visoke načrte v dvosedu. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič in Sašo Taljat imata visoke načrte v dvosedu. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek
Benjamin Savšek je lani v Pragi na svetovnem prvenstvu osvojil bron. Foto: Nina Jelenc

Ker prvenstvo poteka v ZDA, se je slovenska reprezentanca tja odpravila že pred dvema tednoma.

Člani reprezentance so kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, kajakaši Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak ter dvojec Božič/Sašo Taljat.

Pogrešata domačo hrano
Dvojec Božič/Taljat je v letošnji sezoni v svetovnem pokalu nizal same vrhunske izide. "Kar se tiče življenja v ZDA, nama ne manjka čisto nič. Bivamo v veliki hiši na ameriški način, obkrožata nas lepa narava, dobra družba ... Pogrešava samo domačo hrano, ki se res ne mora primerjati s tukajšnjo. Na vodi za zdaj prav tako nimava večjih težav in upava, da bo šlo tako tudi naprej. Do začetka zadnjega dejanja letošnje sezone je še nekaj dni, kjer bova pazila predvsem na utrujenost in dober občutek, ki ga morava prenesti v tekmovalni del," dvojec sporoča v domovino.

Navadili so se na časovno razliko
Zadovoljen je tudi njun trener Dejan Testen: "Prišli smo nekaj prej, da se privadimo na razmere, časovno razliko, naredimo trening in pademo v ritem. Vse je v redu, težav ni. Teh je bilo sicer na začetku nekaj na progi, ker je specifična, tako da smo potrebovali nekaj dni, da smo se navadili. Ta teden smo naredili nekaj treningov z Angleži, da vidimo, kje smo. Vreme je bilo dobro na začetku, zdaj imamo dež in mraz."

Postavljavec proge še ni znan
Ekipa živi povsem blizu proge, ki je nekoliko drugačna kot običajno. "Voda se nekako drugače zliva, zato je proga nekoliko specifična, predvsem pri vstopih iz protitokov v tok je treba paziti, a so se fantje že navadili. Sicer se še ne ve, kdo bo progo postavil, najverjetneje en domačin in en predstavnik ICF-ja, a že vemo, da jo bo treba fizično oddelati, predvsem proti koncu," je še povedal Testen.

Odločala bi lahko vzdržljivost
Prizorišče v Deep Creeku je novo v koledarju velikih tekmovanj, tako da slalomisti s samim prizoriščem še nimajo veliko izkušenj. Progo, ki je skupno dolga 580 metrov, od tega je za slalom na voljo 300 metrov, vodo pa po progi potiskajo tri črpalke, so zgradili leta 2007 za 24 milijonov dolarjev (toliko je stal celoten center ob progi s to vred). Tudi zaradi neznank so ekipe na prizorišče odpotovale veliko prej. Proga je kar dolga, zato naj bi odločali predvsem kondicijska pripravljenost in vzdržljivost. Nekoliko večje bodo tudi razdalje med vratci.