Slovenci so na domačem evropskem prvenstvu leta 2018 izpadli v četrtfinalu. Tudi tokrat se želijo uvrstiti v izločilne boje. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so na domačem evropskem prvenstvu leta 2018 izpadli v četrtfinalu. Tudi tokrat se želijo uvrstiti v izločilne boje. Foto: www.alesfevzer.com

Zbrane na žrebu, ki sta se ga udeležila tudi selektor Slovenije Tomislav Horvat in referent za futsal pri Nogometni zvezi Slovenije Stane Kokalj, je v uvodu nagovoril prvi mož Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je poudaril, da je prepričan, da bo to poseben in izjemen turnir.

Prejšnje prvenstvo je leta 2018 gostila Slovenija, prvaki pa so postali Portugalci, ki bodo tako branili naslov prvaka. Tokrat bodo igrali v skupini A skupaj z gostitelji, Ukrajinci ter Belorusi ali Srbi, ki bodo novembra letos igrali še dodatne kvalifikacije.

Slovenija se je med evropsko elito merila v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018. Do zdaj sta reprezentanco na EP-ju vodila dva selektorja: Darko Križman (2003) in Andrej Dobovičnik (2010, 2012, 2014, 2016, 2018). Horvat se bo v tej vlogi predstavil premierno.

Evropsko prvenstvo se bo s skupinskim delom začelo 19. januarja, četrtfinale bo 31. januarja in 1. februarja, polfinale pa 4. februarja. Za tretje mesto bosta poraženca polfinala obračunala 6. februarja, isti dan pa bo tudi finale.

Tekmovanje bo na sporedu v Amsterdamu in Groningenu. V Amsterdamu bodo ekipe igrale v športnem objektu Ziggo Dome, ki sprejme 10.500 gledalcev, v Groningenu pa bodo tekme (le v skupinskem delu) v športni dvorani MartiniPlaza (3900).

Novinci na EP-ju so BiH, Finska, Gruzija in Slovaška, ob Portugalcih pa se z evropskim naslovom lahko pohvalijo še Španija (7), Italija (2) in Rusija (1 naslov).

Horvat prepričan, da se lahko Slovenci prebijejo v izločilne boje

Skupina A:
NIZOZEMSKA
BELORUSIJA/SRBIJA
UKRAJINA
PORTUGALSKA

Skupina B:
KAZAHSTAN
ITALIJA
SLOVENIJA
FINSKA

Skupina C:
RUSIJA
POLJSKA
SLOVAŠKA
HRVAŠKA

Skupina D:
ŠPANIJA
GRUZIJA
BOSNA IN HERCEGOVINA
AZERBAJDŽAN