Sašo Bertoncelj v soboto pričakuje zmago na konju z ročaji. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Bertoncelj v soboto pričakuje zmago na konju z ročaji. Foto: MMC RTV SLO
Aljaž Pegan
Aljaž Pegan v zadnjem času ni v pravi formi. Foto: STA
Uspešen začetek Šalamunovega memoriala

"Z vajo sem zadovoljen. Odločil sem se za lažjo različico sestave, ker za kaj več v kvalifikacijah ni bilo potrebe, saj je konkurenca nekoliko slabša. Vendar pa sva se s trenerjem zmenila, da če že grem lažjo vajo, jo moram zelo lepo narediti. To mi je uspelo," je po uspešnem nastopu na konju z ročaji povedal Bertoncelj in pred sobotnim finalom napovedal: "Brez skrbi, jutri v finalu bom prikazal težjo sestavo in upam na zlato kolajno. Morda sem bil malo presenečen nad oceno za izvedbo, ampak sodniki so bili pri vseh telovadcih zelo strogi, tako da je kar dobro. Delal sem vajo z izhodiščno oceno 16 točk, ocena 15,2 je torej res lepa," je še dejal bronasti telovadec z evropskega prvenstva v Birminghamu.
Finale si je pritelovadil s prvo oceno, kot tretji med kvalifikanti (13,7 točke) pa si je elitno osmerico na tem orodju priboril tudi Žiga Britovšek, ki bo nastopil skupaj v treh finalih. Poleg konja bo nastopil še na bradlji (13,65), kjer je imel peto oceno, in na krogih (13,75), kjer je bil četrti. Na krogih je zablestel Gregor Saksida, ki ima med vsemi najboljšo oceno (14,55).

Pegan znova ni bil zadovoljen
Aljažu Peganu se sestava na drogu spet ni posrečila po načrtih, pri seskoku se je ulegel, a se je kljub veliki napaki s peto oceno (14,2) le uvrstil v finale. Slabe volje ni mogel skriti: "Spet ni bilo tako, kot bi si želel. Bi bil že čas, da enkrat naredim takšno vajo, kot se spodobi, ne pa teh z izhodiščno oceno 16,6. Pri peganu sem spet prišel preblizu droga, da bi ga lahko povezal v ribalko, tudi drugi povezavi nisem bil blizu, a kljub temu večjih napak med vajo ni bilo. Ampak tista na koncu, tista pri seskoku. Tista je pa nadoknadila za vse vmes med vajo," je z glavo zmajeval izkušeni telovadec, ki pred nedeljskim finalom upa, da mu bo končno uspela sestava z izhodiščem 17 točk, ki je na tekmi ni prikazal že vse od finalnega nastopa na lanskem svetovnem prvenstvu v Londonu.

Finale na svojem paradnem orodju parterju si je kljub lažji različici sestave s šesto oceno (14,15) priboril tudi Rok Klavora, ki ga vse od marčevskega svetovnega pokala v Cottbusu muči poškodba noge. Tudi zato bo Maribor njegova zadnja tekma to sezono, nato pa se bo posvetil rehabilitaciji.

Ženske z osmimi finali
Tokrat so v ženskem taboru na 43. Šalamunovem memorialu za en finalni nastop (skupaj jih imajo osem) prehiteli moški del reprezentance, zato je bil trener Andrej Mavrič po koncu zadovoljen: "Z današnjimi nastopi smo zelo zadovoljni, saj nam je uspel maksimalni izkupiček - osem finalov od osmih možnih. Treba je pohvaliti vsa dekleta, saj so vsa svoje delo opravila zelo dobro. A že jutri je nov dan; v finale smo prišli, zdaj pa je treba čim več pokazati tudi v finalih."

V soboto se bosta v finalih na preskoku predstavili Teja Belak (13,45), ki je imela tretjo oceno kvalifikacij, in Carmen Horvat (12,9; sedma ocena), na dvovišinski bradlji pa Ivana Kamnikar (12; tretja ocena) in Fiona Novak (10,95; sedma ocena). V nedeljo pa finalni nastopi čakajo še Novakovo, ki je imela na gredi prvo oceno kvalifikacij (13,3) in Belakova (12,7; peta ocena), v finalu parterja pa bosta prav tako nastopili Novakova (12,35; šesta ocena) in Belakova (11,8; osma ocena).

Sobotni finali se bodo v dvorani Lukna začeli ob 16. uri, nedeljski pa ob 14.20. Prenos bo na TV Slovenija 2.

Uspešen začetek Šalamunovega memoriala