Slovenija je četrtič igrala na evropskih prvenstvih, na katerih je na 23 tekmah dosegla zgolj dve zmagi. Foto: Aleks Ander Sokler
Slovenija je četrtič igrala na evropskih prvenstvih, na katerih je na 23 tekmah dosegla zgolj dve zmagi. Foto: Aleks Ander Sokler

Dopoldanska tekma v Spaladium Areni se je dobro začela za Slovence, ki so povedli z 2:1, a na žalost je bilo to edino vodstvo, zadela sta Martin Stele in 43-letni Matej Nastran.

Slovenci, brez obolelega drugega vratarja Jureta Betona, poškodovanega Aleksandra Cerarja in izkušenega Martina Puša, ki je predčasno odpotoval domov, so prek Benjamina Popovića še izenačili na 3:3, a nato so Slovaki obrnili izid in dobili polčas s 6:3.

Tretja četrtina je bila izenačena, a ob koncu so prevladale izkušnje Slovaške, ki je osvojila 15. mesto, medtem ko so Slovenija domov vrača s 16. mestom.

Balaz z več goli kot Slovenija

Slovenski vaterpolisti zadnji na EP-ju

Nerešljiva uganka za varovance Krištofa Štromajerja je bil Samuel Balaz, ki je dosegel kar šest slovaških golov. Pri Slovencih je edini več kot gol dosegel Martin Stele (dva zadetka).

Slovenija je do četrtega nastopa na evropskih prvenstvih v vaterpolu prišla po izključitvi Rusije zaradi invazije v Ukrajini. Za slovenski vaterpolo sicer velja, da je uspeh že, da so bili v kvalifikacijah na robu uvrstitve na EP, potem ko dolga leta zaradi propada vaterpolske zveze sploh ni bilo reprezentance.

Finale EP-ja na TV SLO 2

Vse do sobote bodo zdaj oči navijačev uprte v sklepne boje. Torek prinaša vse štiri tekme četrtfinala. Izrazita favorita za polfinale sta Madžarska v dvoboju s Črno goro in Hrvaška proti Gruziji. Najbolj napet obračun gre pričakovati v dvoboju med Španijo in Grčijo, Italija pa je v boju s Francijo sicer favorit, a so Francozi v Splitu presenetili v osmini finala, ko so izločili Srbijo.

Na TV SLO 2/MMC-ju si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali še veliki finale evropskega prvenstva, ki bo v soboto ob 20.20.


35. EVROPSKO PRVENSTVO – SPLIT 2022

Za 15. mesto:
SLOVAŠKA - Slovenija
11:5 (3:2, 3:1, 2:2, 3:0)
Balaz 6, Caraj 2, Molnar, Bačo in Tisaj po 1; Stele 2, Nastran, Kadivec in Popović po 1.

Vaterpolo - evropsko prvenstvo: Slovenija - Slovaška

Četrtfinale:
MADŽARSKA - Črna gora 11:8
ŠPANIJA - Grčija 9:5
HRVAŠKA - Gruzija 15:5
ITALIJA - Francija 16:8