Slovenija je veljala za tihega favorita za visoka mesta, a je bila na sinočnji odločilni tekmi nemočna proti novincu na evropskih prvenstvih – Finski. Foto: EPA
Slovenija je veljala za tihega favorita za visoka mesta, a je bila na sinočnji odločilni tekmi nemočna proti novincu na evropskih prvenstvih – Finski. Foto: EPA

Glede na ambicije in pričakovanja in tudi glede na renome naše reprezentance v futsalu, sta samo dve točki s treh tekem skupinskega dela neuspeh. Vse ostalo so podrobnosti, s katerimi bi se lahko dotaknili tudi vprašanj v slogu, kaj bi bilo, če bi bilo. Tu imamo v mislih predvsem izgubljene točke na uvodnih tekmah s Kazahstanom in Italijo.

Sorodna novica Slovenci po grenkem porazu proti Finski ostali brez četrtfinala

V skupini "smrti", v kateri so imele pred zadnjim krogom vse štiri reprezentance izhodišče za napredovanje, se je Slovenija nazadnje poskusila rešiti na tekmi s Finsko. Še en remi bi bil dovolj, saj je Kazahstan v Groningenu hitro izločil Italijo, a so imeli Finci drugačne načrte. Selektor naše izbrane vrste Tomi Horvat, ki je v tej vlogi debitiral na evropskem prvenstvu: "Tokrat nam ni šlo. Težko je fantom, meni, ampak kot ekipa bomo to dali čez, ker smo se res povezali, bomo te težke trenutke skupaj dali čez."

Številne ideje in zamisli Slovencev so bile zaman. Vse so trčile ob granitno finsko obrambi in precej neznačilno igro, ki pa je v sebi skrivala drobne podrobnosti, s katerimi je njihov hrvaški strateg Mičo Martić iskal vrzeli v slovenski igri. In jih tudi našel ter vsekakor bil deležen tudi poljuba sreče, ki ga slovenska reprezentanca na uvodnih dveh tekmah ni bila deležna. Ampak tako pač je v športu, pravijo sogovorniki.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kapetan Igor Osredkar je tekmo komentiral tako: "Glede na potek celotnega turnirja smo upali, da se nam bo morda nekje pokazal ta kanček, ampak danes se ni izšlo. Morda smo premalo izzivali srečo v določenih trenutkih, tako da smo razočarani." O Fincih je dodal: "Vedeli smo, da nam Finska ne bo nič podarila, da ne tvegajo čisto nič, igrajo neke dolge žoge, svoj stil glede na kakovost, ki jo imajo ... Mislim, da bi si morda morali več upati, kot smo se."

Foto: EPA
Foto: EPA

"Enostavno so nas držali daleč stran od svojega gola, utrujali so nas z dolgimi žogami, njih je nagradilo, nas pa ne," dodaja Kristjan Čujec. Na vprašanje, ali so jih taktično nadigrali, je odgovoril: "Mislim, da ne. Pričakovali smo takšno igro od njih. Enostavno nam niso podarili nobene lahke situacije na njihovi polovici, da bi lahko z malo manj truda prišli do gola. Na koncu je mogoče izpadlo tako, da smo bili premalo pogumni, ampak enostavno je bilo v igri veliko in smo se poskušali držati prvotnega načrta."

Veselje Fincev po zmagi nad Slovenijo. Foto: EPA
Veselje Fincev po zmagi nad Slovenijo. Foto: EPA

Iskanje vzrokov in razlik, ki so nagnile tehtnico na stran nižjerangirane reprezentance, kot je Finska, bo trajalo več časa. Morda bo potreben tudi kakšen globlji pogled v vse, kar je bilo narejenega v zadnjih mesecih in letih rednega uvrščanja na evropska prvenstva. Ko se je zdelo, da smo kar nekakšni abonenti med elito. Ne sicer pri vrhu, vendar pa zraven, v varnem zavetju roba deseterice. In ob še eni prelomnici, še petem slovesu po skupinskem delu na skupno sedmem nastopu na evropskem prvenstvu, je čas tudi za pogled naprej.

Tomi Horvat in kapetan Igor Osredkar ostajajo zraven, Kristjan Čujec se vrača med reprezentančne upokojence, a bo še vedno aktiven v Dobovcu. "Druge države, ki so rangirane za nami, so začele veliko vlagati, nekako že mejijo na nek profesionalizem kar pri nas ni še tako oziroma razen teh, ki so v tujini. Treba se bo vedno več truditi, vedno bolj bomo morali vlagati našega časa, želje, volje ... Edino tako se lahko nadejamo novih rezultatov v prihodnosti," razmišlja Čujec.

Zadetki s tekme Slovenija – Finska

Danes še štiri odločitve
Po včerajšnjih prvih štirih tekmah 3. kroga sta se v skupini A poslovili Srbija in gostitelj Nizozemska, napredovali sta Ukrajina in evropski prvak Portugalska. V skupini B poleg Slovenije domov odhaja tudi nekdanji prvak Italija, poleg Finske je med osmerico tudi Kazahstan.

Danes še štiri odločitve. V skupini C je naprej Rusija, Hrvaška potrebuje zmago proti Slovaški. V skupini D je na vrhu malce presenetljivo Gruzija, ki bo igrala z drugo Španijo. Tretji je Azerbajdžan, brez možnosti je Bosna in Hercegovina.

Četrtfinalne tekme bodo v ponedeljek in torek, veliki finale prihodnjo nedeljo.

Vabljeni ste še k poslušanju komentarja Sandija Škvarča po izpadu slovenske reprezentance (Športna zgodba).
Futsal: Slovenci izpadli po neprepričljivi predstavi proti Finski
Osredkar: Nismo imeli dovolj poguma, nismo dovolj izzivali sreče
Slovenija - Finska, posnetek tekme iz Amsterdama