Matej Šebenik je zadnji dan s črnimi figurami osvojil pol točke. V Budimpešti je igral odlično in bil najzaslužnejši za preboj med elitno deseterico. Foto: EPA
Matej Šebenik je zadnji dan s črnimi figurami osvojil pol točke. V Budimpešti je igral odlično in bil najzaslužnejši za preboj med elitno deseterico. Foto: EPA

Indijci so dokazali, da so bili v madžarski prestolnici razred zase. 20-letni Jan Šubelj, ki je lani postal najmlajši z velemojstrskim naslovom v Sloveniji do zdaj, je po 49 potezah prvi končal partijo in podpisal poraz. Arjun Erigais, enaindvajsetletni četrti šahist sveta, je prišel v trdnjavsko končnico s prednostjo dveh kmetov in s tem do neubranljivega položaja.

Vladimir Fedosejev, ki od lani nastopa za Slovenijo, je nato na prvi šahovnici po 48 potezah izgubil z 18-letnim sedmim igralcem sveta. Gukeš Domaradžu je imel s črnimi figurami prednost dveh trdnjav in prišel tudi do neubranljivega napada.

Indija je povedla z 2:0, preostala Slovenca pa sta vodila črne figure. Najprej je po 54 potezah končal drugi naturalizirani Rus Anton Demčenko. V končnici istobarvnih lovcev in trdnjav je v zaključku ostal brez kmetov in Ramešbabu Pragnanandaa, devetnajstletni 12. igralec sveta, je vpisal tretjo indijsko zmago.

Matej Šebenik se je v nadaljevanju še meril z 29-letnim Viditom Santošem Gujrathom. Igralca sta v enakovrednem položaju na koncu po 59 potezah sklenila remi. Gujrath je 24. igralec svetovne lestvice in ima izmed zadnjih slovenskih tekmecev najnižji rating, a z 2720 še vedno več kot 200 točk višjega od Šebenika in tudi za 28 točk višjega od Fedosejeva (2692). Ta je bil na septembrski lestvici Fide 38., nikogar izmed preostalih Slovencev pa ni med stoterico.

Šebenik: Ni bilo slabega člena, vrhunec pa zmaga Fedosejeva nad Carlsenom
"Za nami sta odličen turnir in dosežek, v katerega smo uravnoteženo prispevali vsi člani ekipe. Ni bilo slabega člena, vsak je prispeval tako točke kot k dobremu vzdušju v ekipi, kar edino prinaša dobre dosežke. Če bi izpostavil kaj, sta to vsekakor Vladimir Fedosejev in njegova zmaga s črnimi figurami nad prvim igralcem sveta Magnusom Carlsenom za slavje nad favorizirano Norveško, to je bil eden naših vrhuncev turnirja," je dejal Šebenik.

Reprezentanca ZDA je z zmago Wesleyja Soja premagala Kitajce z 2,5:1,5 in s 17 točkami osvojila srebro, bron pa je pripadel Uzbekistancem s prav toliko točkami. Pred Slovenijo so bile še Kitajska, Srbija in Armenija, vse s prav tako 17 točkami, ter Nemčija in Azerbajdžan (po 16).

Slovenke zasedle 38. mesto
Slovenke, ki so s 13 točkami osvojile 38. mesto, so za zaključek igrale neodločeno 2:2 z Avstralijo. Zmagala je Vesna Mihelič, remizirali sta najboljša Slovenka Laura Unuk in Zala Urh, Lara Janželj pa je izgubila. Za zlatimi Indijkami (19 točk) so bile druge Kazahstanke (18) in tretje Američanke (17).

V madžarski prestolnici je nastopilo rekordnih 196 ekip v odprti konkurenci in 183 ženskih, med približno 1900 šahisti in šahistkami je bilo 262 velemojstrov. Slovenci, 26. nosilci, so dosegli največji uspeh pod samostojno zastavo, odličje jim je splavalo po vodi proti izjemnim Indijcem.