Peter John Stevens. Foto: www.alesfevzer.com
Peter John Stevens. Foto: www.alesfevzer.com

Stevens, tudi srebrn na SP-ju v Windsorju 2016 v svoji paradni disciplini, bo imel za preboj med najboljšo osmerico težko delo, čeprav v Avstraliji ne bo ruskih in beloruskih plavalcev. Na "kratke" SP-je se po letu 2014 vrača britanski zvezdnik Adam Peaty, ki si je tako kot številni po olimpijskih igrah v Tokiu privoščil malo premora. Peaty ima slabši prijavljeni dosežek od Stevensa, za katerim je tudi Michael Andrew. Na vrhu prijav sta srebrni z lanske tekme in svetovni prvak v velikem bazenu Italijan Nicolo Martinenghi in turški svetovni rekorder Husein Sakci, sledi Američan Nic Fink.

Pot do 14. slovenske kolajne na SP-jih v 25-metrskih bazenih bo zelo težka. Še bolj na 100 m prsno, kjer ima član kranjskega Triglava 24. prijavljeni čas, in že polfinale bi bil lepo presenečenje.

Je Katja Fain pravilno tempirala formo?
Zelo blizu finala bi bila lahko na 200 m prosto tudi Katja Fain z 10. vpisanim dosežkom. Vsekakor bo prav 200-metrska razdalja največji izziv za plavalko Branika, ki je lani v Abu Dabiju v tej disciplini zasedla četrto mesto, in vsaj finale bi moral ostati cilj tudi letos.

Pri Mariborčanki ostaja le vprašanje, kako sta s trenerko Metko Sparavec Malenko načrtovali formo. Izidi na zadnjih domačih tekmah so bili dobri, nikakor pa vrhunski, a sta plavalka in trenerka poudarjali, da bo pravo tempiranje forme na vrsti šele tik pred SP-jem, kamor sta prispeli deset dni pred tekmo.

Na 1500 m prosto ima Fain 11. izid, na 400 in 800 prosto 13. Na obeh daljših razdaljah jo čaka težko delo, saj bo morala nastopiti že dopoldne in pričakovati je, da bo eno od disciplin odpovedala.

Mlajši tekmovalki Neža Klančar iz Olimpije in Tara Vovk iz Ljubljane si želita, da bi se vpisali vsaj v klub slovenskih finalistov. Doslej je v finalu SP-jev v kratkih bazenih plavalo 14 plavalcev, a bo za obe to tokrat verjetno še prezahtevno.

Skupni nagradni sklad tekmovanja je 2.160.000 ameriških dolarjev. Nagrade dobijo vsi finalisti, zmagovalec pa (ob zlati kolajni) prejme še 10.000 dolarjev.