Uršla Žolnir (desno) in Lucija Polavder sta v preteklosti slovensko javnost že večkrat navdušili. Polavderjeva nazadnje v soboto, ko je postala evropska prvakinja. Foto: STA
Uršla Žolnir (desno) in Lucija Polavder sta v preteklosti slovensko javnost že večkrat navdušili. Polavderjeva nazadnje v soboto, ko je postala evropska prvakinja. Foto: STA
Judoisti z Dunaja prinesli štiri medalje
Polavderjeva evropska prvakinja

Po olimpijskih igrah v Barceloni pri nas ni bilo malo takih, ki so razmišljali, da bo judo, ki je bil ves čas prisoten tudi v jugoslovanskih okvirih, kar nekako zamrl. Le največji privrženci te discipline, ki je za vsakega judoista več kot le šport, enostavno način življenja, pa so ves čas vztrajali in se v judoističnem slogu niso predali. Zadnja olimpijca Filip Leščak in Štefan Cuk sta po Barceloni slekla svoja kimona, v telovadnicah širom Slovenije pa se je začel kaliti nov rod tekmovalk in tudi tekmovalcev.

Gradili temelje za svetlo prihodnost
Prav tisti, ki so tedaj zavihali rokave na svojih borilnih oblačilih, ki so za njih kot svete halje, so največji junaki teh zadnjih uspehov. Za Bežigradom se je skovala Raša Sraka, danes tudi Vukovič, ki je prva začela orati ledino. Spomnim se povratka Marjana Fabjana z začasnega dela v Avstriji, kjer je tudi postavljal današnje temelje rdeče-belo-rdeče reprezentance. Po evropskih mladinskih tekmovališčih, daleč stran od oči športne javnosti so bili dekleta in fantje prepuščeni samim sebi. Večkrat so me s svojim načinom življenja in zaupanjem vase in v trenerja spominjali na hrvaško smučarsko velikanko Janico Kostelič.

Na tisoče kilometrov na cestah, v ne vedno najbolj tehnično dobrih kombijih, ki so bili nemalokrat tudi prostor za spanje, se je vse skupaj skalilo. Ljubljana je pred 13 leti gostila mladinsko evropsko prvenstvo in tedaj so se že pojavile medalje, ki za večino javnosti niso bile niti toliko pomembne, da bi se kaj reklo ali zapisalo o njih.

Ugleda ne gre zapravljati kar tako!
Naslednja močnejša postaja so bile sredozemske igre in zlata kolajna Raše Srake je bila takrat kot olimpijska. Maribor pa je bil dokončen prodor naših judoistov, takrat predvsem judoistk, iz osame. Petra Nareks je po več kot 30 letih znova osvojila kolajno za slovenski judo. Od tedaj ni bilo evropskega prvenstva, s katerega se naši ne bi vrnili domov najmanj z enim odličjem. Vse od tedaj pa med velikimi tekmovanji odličja v vitrinah naših klubov, zveze ali borcev samih manjkajo le z lanskega svetovnega druženja v Rotterdamu na Nizozemskem.
Na Dunaju pokazali svoje znanje
Na Dunaju so se vsi naši rojaki, ki so imeli kaj pokazati, vedno dobro znašli. Judoisti so nadaljevali to tradicijo. Ob tem pa sta bili lanska prvakinja Stare celine Urška Žolnir in Petra Nareks, ki ima kar šest evropskih kolajn, le med gledalkami. Prav zaradi njune odsotnosti bo danes na ekipni tekmi odsotna tudi slovenska vrsta. Marjan Fabjan je vajen le najvišjih mest. In če on reče, da ne bomo zapravljali težko pridobljenega ugleda kar tako, mu je že treba verjeti. Toda ob vsem, kar smo videli od četrtka do včeraj, močno dvomimo, da se Fabi tokrat celo ni zmotil.

Judoisti z Dunaja prinesli štiri medalje
Polavderjeva evropska prvakinja