Anka Pogačnik (druga z leve) je slavila v kategoriji do 78 kg. Foto: Judoslo.si
Anka Pogačnik (druga z leve) je slavila v kategoriji do 78 kg. Foto: Judoslo.si

Slovenski judoisti in judoistke so sicer v glavnem mestu Bosne in Hercegovine minuli konec tedna osvojili pet kolajn, je na spletni strani zapisala Judo zveza Slovenija.

Pogačnik se je na najvišjo stopničko povzpela v kategoriji do 78 kg. V četrtfinalu je premagala Britanko Shelley Ludford, v polfinalu Jovano Peković iz Črne gore, v finalu pa z dvema vazarijema še Rusinjo Nadeždo Tatarčenko.

Mlada Nika Tomc je bila zlata v kategoriji do 57 kg. V četrtfinalu je bila boljša od Španke Andree Insua Iglesias, v polfinalu od Rusinje Olge Muhinove, v finalu pa je z iponom ugnala Flako Loxha s Kosova.

V kategoriji nad 78 kg je bila srebrna Urška Torkar. Ta je morala v finalu priznati premoč Hrvatici Tini Radić.

Bronasto odličje sta osvojila Leila Mazouzi v kategoriji do 63 kg, ki si je tretje mesto priborila z zmago nad Bolgarko Joano Manovo, in David Štarkel, ko je bil v boju za kolajno v kategoriji do 60 kg boljši od Rusa Vladimirja Uljanova.

Od preostalih slovenskih tekmovalcev so na petem mestu pristali Nika Koren (do 70 kg), Ema Kolmanko (do 78 kg), Gašper Kokalj (do 66 kg), Aljaž Plantak (do 81 kg), Marko Vrhovnik (do 100 kg) in Gal Bertalanič Žižek (do 100 kg). Na sedmem mestu sta končala Goran Kelava (do 73 kg) in Juš Mecilošek (do 81 kg).

Slovenija je v Sarajevu s petimi medaljami zasedla prvo mesto po številu kolajn na tekmovanju.