Zlati slovenski padalci. Foto: Alexandru Nicolau
Zlati slovenski padalci. Foto: Alexandru Nicolau
Uroš Ban
Uroš Ban je osvojil dve zlati medalji. Foto: Zoran Račič

Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Matej Bečan so v vetrovnem mestu svoje delo opravili brezhibno in na koncu s petimi centimetri naskoka, v osmih serijah so jih zbrali vsega 25, premagali Ruse za pet in Kitajce za devet centimetrov.

Za drugo zlato slovenske odprave je poskrbel 45-letni Tržičan Uroš Ban, ki je brez nihanj in s konstantnimi skoki opravil z vso konkurenco in se veselil svoje prve zlate posamične medalje na svetovnih prvenstvih v skokih na cilj.

"Današnji dan je nekaj izjemnega. Že samo tekmovanje v ekipni konkurenci je bilo zelo napeto, ta napetost se je potem stopnjevala še v posamični konkurenci. Zelo sem vesel, da sem uspel ostati zbran, čeprav se je tekmovanje po koncu ekipnega dela nekoliko vleklo, toda tudi to je čar takšnega tekmovanja. Posebno doživetje so bile tudi vremenske razmere, ki so bile zelo zahtevne, predvsem v prvih šestih skokih so bile razmere ekstremne z močnim vetrom, ves čas v meji dovoljenega in takrat je ekipa dokazala, da se znajde tudi v takšnih razmerah in ravno v šesti seriji se je ekipna tekma prevesila v našo prid, vodstvo smo uspeli zadržati in v zadnjih dveh serijah le še potrdili zmago. Po uspehu z ekipo mi ni bilo težko ohraniti mirnosti, ki sem jo dejansko prenesel v polfinale in finale med posamezniki, kar sem dokazal tudi z dvema 'ničlama' v zadnjih dveh skokih, kar je bila le pika na i," je misli po koncu prvenstva z dvema zlatima medaljama okrog vratu strnil Uroš Ban.

"Tie break" skok za tretje mesto med Italijanom Francescom Gullottijem in Senadom Salkičem se je končal v prid Italijana (Gulloti ničla, Salkič 1 cm), ki je tako osvojil bron, Salkić pa je svetovno prvenstvo končal na 4. mestu.

Svetovno prvenstvo si ni povsem izšlo po željah Maje Sajovic, ki je potihoma pričakovala medaljo, a je s finalnim skokom opravila nekoliko slabše in je bila na koncu peta, kar je še vedno odličen dosežek.