Na šahovski olimpijadi je sodelovalo 150 ekip v moški konkurenci in 140 v ženski. Slovenci so se prebili med najboljših 13 odstotkov ekip, Slovenke pa med najboljših 17. Foto: EPA
Na šahovski olimpijadi je sodelovalo 150 ekip v moški konkurenci in 140 v ženski. Slovenci so se prebili med najboljših 13 odstotkov ekip, Slovenke pa med najboljših 17. Foto: EPA

Slovenci so v zadnjem krogu z 0,5:3,5 izgubili z Ukrajinci, ki so osvojili srebrno medaljo. V dvoboju z Ukrajinci, petimi nosilci turnirja, je pol točke z remijem z Ruslanom Ponomarjovom, svetovnim prvakom med letoma 2002 in 2004, iztržil le Luka Lenič, ki je imel na drugi šahovnici bele figure.

Slovenci pred zadnjim krogom sedmi
Izgubili so Aleksander Beljavski, Jure Borišek in Matej Šebenik. Slovenci so s tem doživeli drugi poraz na turnirju, na katerem so dosegli še šest zmag in tri neodločene izide. Po predzadnjem krogu, v katerem so ugnali Vietnam s 3:1, so bili na sedmem mestu med 150 ekipami in le točko oddaljeni od brona.

Slovenke pa so v zadnjem krogu z 2,5:1,5 ugnale Moldavijo. Jana Krivec je na drugi deski s črnimi figurami premagala Svetlano Petrenko, Špela Kolarič pa z belimi Olgo Hincu. Laura Unuk je remizirala, na četrti deski pa je izgubila Caterina Leonardi. Slovenke so bile po 10. krogu, v katerem so igrale neodločeno 2:2 proti Romunkam, na 32. mestu, po zmagi nad Moldavijo pa so pridobile osem mest med 140 reprezentancami.

ZDA pred Ukrajinci in Rusi; Kitajke pred Poljakinjami in Ukrajinci
Šahisti ZDA so v zadnjem krogu z 2,5:1,5 premagali Kanado, Rusi pa s 3:1 Italijo. Američani so za zlato osvojili 20 točk, kolikor so jih zbrali tudi drugouvrščeni Ukrajinci, tretji so bili Rusi (18), Indija (16) je na četrtem mestu zbrala le točko več od Slovenije. Kitajke so z 2,5:1,5 ugnale branilke naslova Rusinje, Poljakinje so Madžarkam prepustile le pol točke, Ukrajinke pa so s 3:1 nadigrale Bolgarke. Kitajke so z 20 točkami na koncu za tri točke ugnale vse tekmice. Druge so bile Poljakinje (17 točk), tretje Ukrajinke (17), četrte pa Rusije (16).