Peter Mankoč bo danes nastopil v prvem finalu na Nizozemskem. Foto: Reuters
Peter Mankoč bo danes nastopil v prvem finalu na Nizozemskem. Foto: Reuters

17-letnica je s časom 27,01 svoj državni rekord popravila kar za 12 stotink sekunde in se v popoldanski polfinale uvrstila s 15. časom. "Hitrejša sem v teh kopalkah kot lani v Jackedu. Škoda samo, da se nisem spustila še pod teh 27 sekund. A tako pač pride," je povedala slovenska plavalka, ki si rekord želi popraviti popoldne.

Tanja Šmid si želi medalje
Uspešna je bila Tanja Šmid, ki se je z 2:26,57 kot četrta uvrstila v večerni finale na 200 metrov prsno. "Osnovni načrt je bil, da se držim Rusinje Čaunove in se prebijem v finale, kar sem storila. Zvečer moram plavati 'ful' dobro, in če bo tako, bom zelo vesela. Rezervo imam predvsem na prvih stotih metrih," je bila povedala Šmidova, ki ne skriva želje po medalji.

Blizu vrha tudi Tjaša Oder in Nina Cesar
V finalu bosta popoldne na 800 prosto nastopili tudi dvakratna mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder in Nina Cesar. Obe sta glede na letošnje dosežke v igri za mesta povsem pri vrhu, za medaljo pa bo treba v večernem delu bržkone doseči zmago, saj sta v jutranji počasnejši skupini najboljša dosežka dosegli slovita Italijanka Federica Pellegrini (8:15,20) in Irka Graine Murphy (8:19,45).

Finale čaka tudi Mankoča
Že v četrtek si je finale na 100 delfin priplaval ilirec Peter Mankoč. Ta trdi, da sta favorita za zmago Nemec Steffen Deibler in Nizozemec Joeri Verlinden, sam pa je v igri za bron, saj vrhunsko formo tempira za decembrsko svetovno prvenstvo v Dubaju.

V predtekmovanju so v petek nastopile še Nina Sovinek, Anja Klinar in Tina Meža na 100 mešano. Najboljša je bila z dosežkom 1:02,29 in 18. mestom Sovinkova, ki je polfinale zgrešila za 11 stotink. Klinarjeva je bila 24. in Meža 26.