John Higgins je bil v drugem delu sezone razred zase - dobil je oba najpomembnejša turnirja, ki štejeta za jakostno lestvico. Foto: EPA
John Higgins je bil v drugem delu sezone razred zase - dobil je oba najpomembnejša turnirja, ki štejeta za jakostno lestvico. Foto: EPA
Barry Hearn
Barry Hearn je znan športni promotor. Pred leti je že prenovil podobo in priljubljenost pikada, zdaj to počne še v snookerju. Foto: EPA
Ding Džunhui
Ding Džunhui je nase prvič opozoril že kot najstnik. Foto: EPA

Snooker je bil izumljen na Otoku, a v skoraj 100-letni tekmovalni zgodovini mu svoje popularnosti nikoli ni uspelo razširiti na preostali del Evrope. A očitno se snookerju obetajo svetlejši časi, vsega pa je pravzaprav kriv Barry Hearn, ki je pred manj kot letom dni postal predsednik Svetovne zveze za biljard in snooker.

Higgins dobil dve tretjini "trojne krone"
Pregled letošnje sezone namreč kaže na marsikatero novost. Zadnja desetletja nesporni vrhunec predstavljajo trije turnirji - OP Velike Britanije (v tej sezoni ga je dobil John Higgins), masters (Ding Džunhui) in svetovno prvenstvo (Higgins). Podobno je bilo tudi letos, Hearn pa je "trojni kroni" dodal marsikatero novost.

Murphy prvi zmagovalec nove serije PTC
Prva je serija novih turnirjev PTC ("players tour championship"). Gre za niz 12 turnirjev, od teh je bila polovica odigranih na akademiji v Sheffieldu, druga polovica pa večinoma v celinskem delu Evrope (Nemčija, Belgija, Češka). Vsak tekmovalec je moral nastopiti na vsaj šestih turnirjih, najboljših 24 pa se je pomerilo na zaključnem turnirju. Zmagovalec uvodne PTC-serije je postal Shaun Murphy. Serija teh turnirjev je na jakostni lestvici sicer prinesla bistveno manj točk, a je bila pomembna zato, ker so na teh turnirjih lahko sodelovali tudi amaterji.

Odprto prvenstvo odprto res za vse
Tradicionalni grand prix, ki zadnja leta poteka v Glasgowu, se je preoblikoval v tako imenovano svetovno odprto prvenstvo ("world open"). Ta je s tem postal prvi turnir v zgodovini turnirjev za jakostno lestvico, na katerem so lahko tekmovali amaterji. Ob 96 igralcih iz jakostne lestvice je nastopilo še 20 amaterjev, zveza pa je povabila tudi nekaj igralcev iz drugih delov sveta, dva zelo mlada igralca (med drugim zelo obetavnega Belgijca Luco Brecela), dva veterana (Darrena Morgana in Tonyja Knowlesa) in dve ženski (Wendy Jans in Anito Rizzuti). Turnir je dobil Avstralec Neil Robertson.

Navdušena množica v Berlinu
Na koledar so se po dolgem času vrnili nekateri turnirji. Po 13 letih je bil na sporedu spet nemški masters, ki je štel za jakostno lestvico. Turnir je dobil Valižan Mark Williams, v zgodovino pa bo šel tudi po izjemni gledanosti in podpori. Dvorana Tempodrom v Berlinu je namreč sprejela skoraj tri tisoč fanatičnih gledalcev, kar je potrdilo, da se zanimanje za snooker z Otoka seli tudi v druge dela sveta.

Ko mora biti vsega konec po 10 minutah
Po 11 letih se je vrnil ekshibicijski turnir "shoout-out". Blackpool je gostil turnir, ki je potekal po posebnih pravilih. Tekmovalci so namreč igrali na eno samo dobljeno igro, ki je morala biti končana po vsega desetih minutah. V prvih petih minutah je imel vsak igralec za udarec na voljo 20 sekund, v drugi polovici pa le še 15. Če so bile po tem času krogle še na mizi, je zmagal igralec z več osvojenimi točkami. Tridnevni turnir je dobil Nigel Bond. Časovna omejitev za udarec velja tudi za premier league, ki jo je še devetič dobil Ronnie O'Sullivan. Raketa je dobila tudi turnir "power snooker", na katerem so igrali "le" z devetimi rdečimi kroglami, za zmago pa so štele vse dosežene točke in ne število osvojenih iger ("framov").

Priložnost le za veterane
Na koledar se je po 19 letih vrnil turnir, namenjen izključno veteranom (in ne šteje za jakostno lestvico). Na njem lahko tekmujejo le igralci, starejši od 40 let. V finalu Bradforda je tako Jimmy White premagal večnega rivala Steva Davisa s 4:1.

Tony Knowles se želi vrniti na prizorišče
Širitev na nova prizorišča s tem še ni konec, v novi sezoni bo prvi večji turnir gostila tudi Južna Amerika, v Sao Paulu bo septembra namreč na sporedu brazilski masters. Nova sezona pa se bo pravzaprav začela že prihodnji teden, ko bodo v Sheffieldu kvalifikacije za igralce, ki bi se v prihodnji sezoni radi pridružili profesionalni seriji ("qualifying school"). Med kvalifikanti bosta tudi nekdanja polfinalista svetovnih prvenstev 55-letna Tony Knowles (1983, 1985 in 1986) in 41-letni James Wattana (1993 in 1997).

Video: Svojeglavi O'Sullivan le končal serijo 147
Edina sprememba, ki jo kar nekaj vrhunskih igralcev očita Hearnu, je umik dodatnih nagrad za maksimalni niz 147 točk na večini turnirjev. V letošnji sezoni je bil vrhunec te igre dosežen sedemkrat. Po enega sta dosegla O'Sullivan in Stephen Hendry, ki sta se s tem le še utrdila na vrhu lestvice po številu 147 v karieri. Obema je to uspelo po desetkrat. Za konec pregleda sezone ste vabljeni k ogledu niza 147, ki ga je O'Sullivan dosegel na odprtem prvenstvu v Glasgowu proti Marku Kingu. Karizmatični Anglež je kar sredi niza sodnika Jana Verhaasa vprašal po višini dodatne nagrade. Nizozemec mu je pozneje sporočil, da ni nobene dodatne nagrade. Raketa zato sprva sploh ni želela potopiti zadnje črne krogle, dokler ga o tem ni prepričal sodnik ...