Alexander Popov se je proslavil na SP-ju v Barceloni. Foto: EPA
Alexander Popov se je proslavil na SP-ju v Barceloni. Foto: EPA
Ian Thorpe in Pieter van den Hoogenband
Ian Thorpe in Pieter van den Hoogenband sta bila uspešna v katalonski prestolnici. Foto: EPA
Inge de Bruijn
Inge de Bruijn je bila ena izmed najbolj uspešnih plavalk na zadnjem prvenstvu. Foto: EPA
Vaterpolisti Madžarske so bili prvaki leta 2003. Foto: EPA
Peter Mankoč
Peter Mankoč je bil v kraljevski disciplini - 200 metrov prosto - v Barceloni sedmi. Foto: EPA

Popov je zmagal v obeh najkrajših disciplinah prostega sloga. S tem je ponovil uspeh z olimpijskih iger v Barceloni, ko je 11 let pred tem prav tako slavil naslova prvaka. Mlada generacija na čelu z Pietrom van den Hoogenbandom in Ianom Thorpom 32-letnemu Rusu ni mogla do živega.

Avstralcu Thorpu in njegovemu rojaku Grantu Hackettu je sicer uspelo zmagati na ostalih razdaljah v prostem slogu, a to predvsem okuse Thorpa ni popolnoma zadovoljilo.

V hrbtnem slogu je bil na tem prvenstvu nenadkrivljiv Američan Aaron Peirsol, Japonec Kosuke Kitajima pa je bil brez konkurence v prsnem slogu. Posebno odkritje prvenstva je bil mladi, komaj 18-letni Američan, Michael Phelps, ki je postal najbolj vsestranski plavalec. Mladenič je slavil v obeh posamičnih disciplinah mešanega sloga, na 200 metrov delfin in v mešani ameriški štafeti. Posebej neverjetno je bilo njegovo plavanje na 200 metrov mešano, ko je drugega Iana Thorpa premagal za slabe štiri sekunde.

V ženskem delu je presenetljivo prvo ime prvenstva postala Nemka Hannah Stockbauer, ki je bila najboljša v disciplinah 400, 800 in 1.500 metrov prosto. Po dve zlati kolajni sta osvojili nizozemska veteranka Inge de Bruijn in Ukrajinka Jana Kločkova. Za edino domače slavje je na 50 metrov hrbtno poskrbela naturalizirana Rusinja Nina Živanevskaja. V štafetah so prevladovale Američanke, ki so osvojile dve zlati kolajni in eno srebrno.

V moškem vaterpolu so svetovni prvaki postali Madžari, ki so v razburljivem finalu premagali Italijo z 11:9. Bron so osvojili igralci Srbije in Črne gore. Pri ženskah so zmagale Američanke. Finalu so bile z 8:6 boljše od Italijank.

V daljinskem plavanju so blesteli predvsem Rusi in Rusinje, ki so osvojili kar tri izmed šestih možnih zlatih kolajn. Podobno uspešni so bili pri skokih v vodo Kitajci in Kitajke, ki so osvojili kar 12 kolajn. Sinhrono plavanje je bilo v domeni Rusinj.

Najboljši Slovenec Igor Majcen
Najboljši Slovenec na SP-ju je bil Igor Majcen, ki je v daljinskem plavanju na 25 km osvojil nehvaležno četrto mesto. V bazenu so se v finale uvrstili Peter Mankoč (200 metrov prosto; 7. mesto), Emil Tahirovič (50 metrov prsno; 7. mesto) in Blaž Medvešek (200 metrov hrbtno; 8. mesto). Pod pričakovanji so nastopile plavalke, ki so ostale brez finalnih nastopov. Vaterpolski reprezentanci na prvenstvu nista sodelovali.