Otylia Jedrzejczak na poti do dvojne krone. Foto: EPA
Otylia Jedrzejczak na poti do dvojne krone. Foto: EPA
Filippo Magnini
Filippo Magnini je presenetil oba južnoafriška kandidata za naslov. Foto: EPA
Giaan Rooney
Giaan Rooney je bila najhitrejša na 50 metrov hrbtno. Foto: EPA

Srebrna Avstralka Jessicah Schipper je zaostala le 4 stotinke, vse druge pa skoraj 4 sekunde! Tri leta mlajša nasprotnica je vodila večji del tekme, zlato pa izgubila v zadnjih dveh metrih. Bron je šel z Juko Nakaniši na Japonsko.

100 metrov prosto je Italijan Filippo Magnini presenetil Južnoafričana Rolanda Schoemana, ki je bil na polovici krepko hitrejši od svetovnega rekorda Pietra van Hoogenbanda, na koncu pa se je moral zadovoljiti s srebrom. Magnini je bil na obratu šele četrti, v cilju pa je postavil drugi najhitrejši čas v zgodovini.

Američan Michael Phelps je bil na 100 metrov prosto le sedmi. Njegovo razočaranje pa je bilo kratkotrajno, saj je uro kasneje z zmago na 200 metrov mešano osvojil še tretje zlato v Montrealu. Junak lanskih olimpijskih iger je tako po Avstralcih Ianu Thorpu in Grantu Hackettu postal šele tretji plavalec s šestimi posameznimi naslovi svetovnega prvaka.

Ameriška himna je igrala še za zmago ženske štafete 4 x 200 metrov prosto. Američanke so ves čas zaostajale za Avstralkami, ki so jih prehitele v zadnjih 100 metrih. Bron je presenetljivo osvojila kitajska četverica.

Avstralke pa je potolažila Giaan Rooney, ki je bila zlata na 50 m hrbtno. Ta je po Fukuoki 2001, kjer je bila najboljša na 200 metrov prosto, spet osvojila naslov svetovne prvakinje. Svetovna rekorderka Janine Pietsch je bila le šesta.

Blaž Medvešek je v polfinalu na 200 metrov hrbtno osvojil 10. mesto in tako ostal brez načrtovanega finala.