Alexandre Despatie 'na poti' v zgodovino. Foto: EPA
Alexandre Despatie 'na poti' v zgodovino. Foto: EPA
Svetovni prvak v vseh posamičnih disciplinah s svojo zadnjo lovoriko.
Alexandre Despatie. Foto: EPA
Virginie Dedieu
Virginie Dedieu je še vedno najboljša. Foto: EPA

V Montrealu rojeni skakalec je pred domačimi gledalci že v sredo postal prvak s 3-metrske deske. Tokrat je slavil še z enega metra. 20-letni domačin je zlahka odbil kitajski napad. Branilec naslova Šjang Šu je zaostal za 44 točk, bronasti Feng Vang (svetovni prvak iz leta 2001) pa še za desetinko več.



"Po zmagi s treh metrov sem bil zadovoljen, ker sem izpolnil zastavljeni cilj. Pred današnjo tekmo sem se sprostil in spet sem postal prvak," se je smejalo Despatieju.

"Alexandre je zagotovo največji nasprotnik za kitajske skoke v vodo," je bil kratek srebrni Šu. Kitajci so v Montreal prišli v želji, da poberejo vseh 10 zlatih medalj, po šestih disciplinah pa so "le" pri dveh.

Francozinja navdušila
V drugi preostali finalni odločitvi dneva je Francozinja Virginie Dedieu (99,001 točke) ubranila naslov svetovne prvakinje v sinhronem plavanju. Sodniki so ji med drugim prisodili tudi sedem desetic (pet za umetniški vtis in dve za izvedbo). Srebro je šlo z Natalijo Išenko (98,250) v Rusijo, bron pa z Gemmo Mengual (97,417) v Španijo.