Peter Mankoč je v polfinalu plaval le stotinko počasneje od državnega rekorda, postavljenega v kvalifikacijah. Foto: EPA
Peter Mankoč je v polfinalu plaval le stotinko počasneje od državnega rekorda, postavljenega v kvalifikacijah. Foto: EPA
Jernej Godec
Jernej Godec je novi slovenski rekorder na 50 m prosto. Foto: Plavalna zveza slovenije
Državna rekorda za polfinale

Mankoč je v svoji polfinalni skupini, v kateri je plaval s svetovnim rekorderjem Ianom Crockerjem in Michaelom Phelpsom, zasedel 6. mesto. Njegov čas 52,31 je zadostoval za končno 10. mesto. Za finale mu je zmanjkalo 5 stotink. Ljubljančan je v kvalifikacijah plaval 52,30 (7. čas) in za 46 stotink izboljšal lasten državni rekord.

Godec v polfinalu ni ponovil državnega rekorda iz predtekmovanja (22,39), ki ga je za 13 stotink odvzel Mankoču. Čas 22,59 je zadostoval za 14. mesto. V predtekmovanju je nastopila je tudi Monika Močnik, ki je na 800 metrov prosto z 8:56,84 osvojila 24. mesto med več kot 50 plavalkami.

V Sydneyju 2000 bi bil Mankočev izid zlato
"Izid je super. Žal mi je le, ker sem finale zgrešil le za za tistih pet stotink. Raje bi videl, da za dve desetinki. Žal se je konkurenca v tej disciplini zelo zgostila. Danes dosežen izid bi v Montrealu gladko zadostoval za finale, na olimpijskih igrah v Sydneyju celo za zlato medaljo," je napredek v disciplini 100 delfin opisal Mankoč.

Godec vesel ob svojem napredku
Godec je bil zadovoljen: "Z dvema uvrstitvama v polfinale sem več kot izpolnil lastne želje. Vedel sem, da sem zelo solidno pripravljen, a če bi me vprašali pred SP, bi bil zadovoljen tudi z eno uvrstitvijo med najboljših 16 plavalcev sveta. Izpolnil sem tudi slovensko normo za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Tudi tam bo moja glavna disciplina nastop na 50 prosto, kjer sem letos močno napredoval in upam, da bom tudi v naslednji, vendar je še predaleč za resna razmišljanja o tem."

Državna rekorda za polfinale