Sara Isakovič je bila pred dvema letoma v Montrealu 5. na 200 m prosto. V Melbournu je njeno glavno orožje 200 m delfin. Foto: Reuters
Sara Isakovič je bila pred dvema letoma v Montrealu 5. na 200 m prosto. V Melbournu je njeno glavno orožje 200 m delfin. Foto: Reuters
Peter Mankoč
Dan D čaka Petra Mankoča v petek. Foto: RTV SLO
Phelps na meji mogočega
Nasilje v plavanju: Oče nad hči

18-letna plavalka Radovljice je izvrstno formo v Melbournu pokazala že v kvalifikacijah, kjer je dosegla 4. čas (2:08,62), lasten državni rekord pa popravila kar za 92 stotink.

Slabo počutje ni vzelo veliko moči
V polfinalu je plavala nekoliko počasneje (2:09,15), vendar njen nastop v finalu ni bil ogrožen niti za trenutek. V svoji skupini je bila druga, skupno pa 6. Dosežek je še toliko bolj spodbuden, saj se Isakovičeva pred dvema dnevoma ni počutila najbolje in je celo bruhala. Očitno ji to ni pobralo preveč moči.

Slovenija ima pravi plavalni biser
"Moja kariera je še na začetku in vesela sem uvrstitve v finale. Imam svoje želje in mislim, da se še nisem povsem iztrošila. Rezerve bom skušala pokazati v finalu, kjer bom napadala s stranske proge in skušala presenetiti katero od tekmic," je po nastopu povedala Isakovičeva, ki je boljši izid zapravila na drugih 50 metrih. V finalu bo napadala osebni rekord, ki lahko ob sanjskem razpletu prinese celo kolajno. Že zdaj pa je jasno, da ima Slovenija v svojih vrstah pravi plavalni biser, pred katerim je izjemna kariere.

Najhitrejša je bila svetovna prvakinja Avstralka Jessicha Schipper (2:07,72), ki bo imela glavno konkurentko v Poljakinji Otylii Jedrzejczak. Finale bo v četrtek.

Mankoč natanko sekundo za državnim rekordom
Peter Mankoč je na 100 metrov prosto plaval 50,22, kar je bil 37. čas kvalifikacij. Za državnim rekordom je zaostal točno sekundo, za polfinalom pa 74 stotink. Mankočeva paradna disciplina 100 m delfin je na sporedu v petek.

"Desna noga je bila, kot da ni moja. Enostavno me noge niso držale, posebej na drugih 50 metrih. Za nameček sem prišel na obratu pod val in izgubil hitrost, čeprav sem načrtoval drugačen prihod iz vode. Nič zato. Za 100 prosto se nisem posebej pripravljal," ni bil preveč razočaran Mankoč.

C. R.

Phelps na meji mogočega
Nasilje v plavanju: Oče nad hči