Na SP-ju v kajaku na mirnih vodah v Szegedu sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman lani osvojili srebro v šprintu in bron na olimpijski razdalji na 500 metrov. Foto: Nina Jelenc
Na SP-ju v kajaku na mirnih vodah v Szegedu sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman lani osvojili srebro v šprintu in bron na olimpijski razdalji na 500 metrov. Foto: Nina Jelenc

Špela Ponomarenko Janič in Anja Osterman, Primorki, ki sta v prejšnji sezoni osvojili dve medalji na svetovnem prvenstvu v kajaku na mirnih vodah, trenirata v Gold Coastu na vzhodni obali Avstralije. Priprave bi morali končati konec prihodnjega tedna. Za Val 202 (pogovor je potekal v sredo zvečer) je Ponomarenkova povedala:

Ni enostavno potovati z dvema otrokoma
"Tu smo od 30. januarja, priprave so do zdaj potekale nemoteno. Nekaj časa je kazalo, da se epidemija novega koronavirusa ne bo zgodila. Le WC-papirja nimamo že tri tedne in kupujemo robčke. To je edini večji problem. Se pa zadnje tri dni čuti, da so ljudje začeli kupovati razne potrebščine in hrano. Tudi Avstralija zapira meje in treba se bo vrniti. Načrt je bil, da ostanemo tukaj, dokler se bo dalo trenirati. Po drugi strani: če bo tukaj stanje slabše, je vseeno bolje biti doma. Težko se je odločiti. Potovati z dvema majhnima otrokoma je v teh časih težko, nikoli ne veš, kdo dobi virus."

Iz (za zdaj) mirne Avstralije v precej panično Evropo
"Ne hodimo veliko naokoli, kave smo omejili. Gostilne in bari so polni ljudi, tudi plaže, ki pa so na srečo tako velike, da če smo tam, nimamo stikov z drugimi. Šole so odprte, ljudje niso videti zaskrbljeni." Seveda je 38-letna Koprčanka dobro seznanjena, kakšne izredne razmere so v domovini in vsej Evropi. "Ni prijetno. Živimo blizu Italije, z njo smo od malega povezani. Kar strašno je, ko pomisliš, kaj te čaka, ko prideš domov."

Naj že povedo, kakšna bo usoda olimpijskih iger
Prva tekma svetovnega pokala v maju na Češkem je odpovedana, druga v Duisburgu prestavljena. Vsi so trenutno sicer nemirni predvsem zaradi olimpijskih iger v Tokiu. "Do zdaj smo trenirali normalno. Preden gremo domov, smo imeli v načrtu še en težek trening, pa nam je kar dol padlo. Mislim, da kar preveč zavlačujejo z odločitvijo, ali igre izpeljati ali ne. Vsem bi bilo lažje, če bi že povedali, kaj bo. Tudi če si doma in če ne treniraš, potem to ni takšen problem, kot pa, če veš, da nekdo medtem trenira, čez štiri mesece pa bodo že olimpijske igre, za katere si treniral štiri leta."