Lucija Polavder že ima medaljo s svetovnega prvenstva. Leta 2007 je bila v Riu de Janeiru srebrna. Foto: Reuters
Lucija Polavder že ima medaljo s svetovnega prvenstva. Leta 2007 je bila v Riu de Janeiru srebrna. Foto: Reuters
Teddy Riner
22-letni Teddy Riner (v višino meri 204 cm) je v kategoriji nad 100 kilogramov osvojil že peti naslov svetovnega prvaka in tako postal najboljši judoist v zgodovini. Foto: EPA

V četrtfinalu je bila od judoistke iz Griž boljša Kubanka Idalys Ortiz, v repasažu pa tretja z lanskega svetovnega prvenstva, Japonka Megumi Tačimoto. Premagala jo je z vazarijem (10:0) dobro minuto pred koncem borbe. "Luca" se je s Tačimotovo do zdaj srečala že trikrat in vselej izgubila.

"Tačimotova je enostavno neugodna"
Bronasta z olimpijskih iger v Pekingu je bila v kategoriji nad 78 kg v prvem krogu prosta, potem pa je z iponom premagala tako Britanko Sarah Adlington kot Francozinjo Anne Sophie Mondiere. Nato jo je z iponom po dobri minuti boja ugnala Ortizova, prav tako bronasta iz Pekinga.

"Prvenstvo je končano, popraviti ne morem ničesar več. Sedmo mesto je soliden rezultat, čeprav sem si morda želela kakšno dobljeno borbo več. Moram reči, da sem poskusila nov način borbe, in v prvih dveh sem bila kar suverena, potem pa ni šlo več, kot sem želela, in sem pristala na sedmem mestu," je svoj nastop ocenila Polavderjeva in priznala, da je Tačimotova za zdaj zanjo nerešljiva uganka: "S to Japonko se srečujeva že na vseh tekmah, v finalih svetovnih pokalov, vedno me je premagala. Enostavno je neugodna, zna se postaviti v položaj, ki je zame neugoden, in enostavno še nisem našla rešitve, da bi jo premagala."

Ceraja ustavil evropski podprvak
Predzadnji dan prvenstva je v kategoriji nad 100 kg nastopil tudi Matjaž Ceraj, ki ga je v 3. krogu izločil Madžar Barna Bor, letošnji evropski podprvak. Ceraj je v 1. krogu premagal Bolgara Ivana Ilijeva, v 2. pa Kamerunca Tieunija Ferida Mongueja.
"Moram reči, da sem kar zadovoljen, a ne povsem. Madžar si je v naslednji borbi poškodoval ramo in nikoli se ne ve, kaj bi se zgodilo, če bi ga meni uspelo premagati. Nekaj dni pred svetovnim prvenstvom sem si poškodoval peto vretence, a je zdaj precej bolje. Poškodba me ni ovirala pri borbah, ampak sem moral zaradi tega izpustiti nekaj močnih treningov. Zdaj me čakajo svetovni pokali, velike nagrade. Tekmovalci ne počivajo, konkurenca je huda, točke je treba zbirati, potegujemo se za 22 mest, ki vodijo v London," je po svojem nastopu povedal Ceraj.