Teja Belak je zanesljivo zmagala z veliko prednostjo pred zasledovalkami. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Belak je zanesljivo zmagala z veliko prednostjo pred zasledovalkami. Foto: www.alesfevzer.com

28-letna Ljubljančanka je odlično izvedla oba skoka in za lepo predstavo prejela oceno 13,875. Druga je bila domačinka Bilge Tarhan (13,000), tretja pa Hrvatica Tijana Korent (12,875). Slovenska telovadka je zmagala prvič po letu 2020, ko si je vzela tekmovalni premor zaradi materinstva.

"Zelo, zelo sem zadovoljna z današnjima skokoma. Že v kvalifikacijah sta bila super, danes pa mi ju je uspelo prikazati še boljše. Končno sem pokazala to, kar bi lahko že na marsikateri tekmi prej, pa se mi nikoli ni izšlo. Na avgustovskem evropskem prvenstvu, na primer, sem bila še boljše pripravljena, pa sem imela smolo z nesrečnim padcem. Očitno se ti res mora vse poklopiti," je dejala po nastopu.

Belak, ki je na minulem svetovnem pokalu v Sombotelu osvojila srebrno kolajno, vendar s padcem, si je za turško postojanko želela zlasti prvi, težji skok, prikazati, kot zna. Ta ji je dobro uspel že v petkovih kvalifikacijah, v finalu pa je dobro formo pred bližnjim svetovnim prvenstvom v Liverpoolu le še potrdila.

"Vsekakor bom šla po tem vikendu lahko bolj sporočeno na svetovno prvenstvo. Sama zmaga se mi niti ne zdi nič posebnega, bolj pomembno mi je to, da sem se tako hitro po porodu vrnila v svetovni vrh. Zbrala sem že kar nekaj stopničk, forma je pa še boljša, kot sem jo imela pred rojstvom sina," je dodala.

Trtnik in Hribar nastopili v dveh finalih

Nikolaj Božič si je na parterju skozi kvalifikacije drugič v karieri na tekmovanju najvišje ravni priboril finale. Z oceno 13,650 točke je zasedel sedmo mesto. Zmagal je Kazahstanec Dmitrij Patanin (14,550).

Zala Trtnik je v finalu dvovišinske bradlje, svojem prvem na tekmah najvišje ravni, z oceno 12,700 zasedla sedmo mesto. Zmagala je Romunka Ana Barbosu (13,600). Komaj 16-letna telovadka je nastopila tudi v finalu gredi, kjer je bila po napaki z 10,700 osma.

Dve mesti višje je v finalu gredi pristala njena reprezentančna kolegica Lucija Hribar (11,900). Tudi na tem orodju je zmagala Romunka Ana Barbosu (13,950). Hribar je nastopila med najboljšo osmerico tudi na parterju, kjer je z 11,700 točke zasedla osmo mesto. Še tretjo zmago dneva je osvojila Ana Barbosu (12,900).

Finale sezone svetovnih izzivov v Mersinu je bil za večino generalka pred vrhuncem leta, svetovnim prvenstvom, ki bo od 29. oktobra do 6. novembra.