Mitja Petkovšek je bil že na olimpijskih igrah v Sydneyju in Pekingu, toda medalje, ki mu edina še manjka v bogati zbirki, ni osvojil. Na SP-ju v Tokiu si bo poskušal priboriti vozovnico za London 2012. Foto: EPA
Mitja Petkovšek je bil že na olimpijskih igrah v Sydneyju in Pekingu, toda medalje, ki mu edina še manjka v bogati zbirki, ni osvojil. Na SP-ju v Tokiu si bo poskušal priboriti vozovnico za London 2012. Foto: EPA
Adela Šajn
Adela Šajn - prvo ime v slovenski ženski ekipi. Foto: STA

Prav olimpijski nastopi so glavni cilj tako moške kot ženske vrste na čelu z Mitjo Petkovškom, Sašem Bertoncljem in Adelo Šajn. Moško vrsto bodo na 43. svetovnem prvenstvu, za katerega je prijavljenih kar 555 nastopajočih iz 83 držav, zastopali trije telovadci; ob Petkovšku in Bertonclju še mnogobojec Alen Dimic, vsi trije pa imajo isti cilj: uvrstitev na olimpijske igre v London 2012.

Petkovšek še na krogih in preskoku
Pot do tega cilja pa bo za vsakega od trojice nekoliko drugačna. Petkovšek in Bertoncelj merita na finale na svojih paradnih orodjih bradlji oziroma konju z ročaji, za preboj v London pa morata končati med najboljšimi tremi v finalu. A to še ni vse, ob tem morata na preostalih dveh orodjih - Petkovšek bo nastopil še na krogih in preskoku, Bertoncelj pa na parterju in preskoku - za nastope prejeti 85 odstotkov povprečne ocene. Medtem pa bo Dimičeva pot povsem drugačna, saj si bo on skušal prek kraljevske discipline - mnogoboja - pritelovaditi nastop na predolimpijskem turnirju januarja 2012 v Londonu, kjer se bo boril za končno vozovnico na OI.

Dimic sposoben zbrati več kot 80 točk
"Naši cilji so pri vseh treh naravnani na osvojitev olimpijskega nastopa. Mitja in Sašo se morata na bradlji oziroma konju prebiti med dobitnike kolajn, ob tem pa solidno opraviti še nastopa na preostalih dveh orodjih, medtem ko bo Alenov prvi cilj, da se uvrsti na predolimpijski turnir v Londonu. Glede na lansko prvenstvo v Rotterdamu naj bi bila spodnja meja točkovnega zbira, do katere mora priti Alen, nekje 79,8 točke. Jaz mislim, da je Alen sposoben ob normalni izvedbi zbrati še bistveno več," je na novinarski konferenci pred odhodom dejal selektor moške vrste Edi Kolar.

V Tokio pet mnogobojk in še rezerva
Medtem pa bodo telovadke na SP-ju lahko nastopile z ekipo, saj so bile na prvem kvalifikacijskem situ, lanskem svetovnem prvenstvu v Rotterdamu, uspešnejše od reprezentančnih kolegov. Ob tem imajo dve mesti za nastop v mnogoboju na januarskem predolimpijskem turnirju v Londonu že zagotovljeni, tako da se bodo med seboj "udarile" za olimpijski nastop. Kar pet se jih bo predstavilo v mnogoboju; ob prvi dami slovenske ekipe Šajnovi še Saša Golob, Ivana Kamnikar, Teja Belak in Fiona Novak, na Japonsko pa bo kot rezerva odpotovala tudi Carmen Horvat.

Največ upov polagajo na gred, parter in preskok
"Imamo to srečo, da bomo na Japonsko lahko odpotovali kot ekipa, kar smo si izborili po uspešnem nastopu na lanskem svetovnem prvenstvu na Nizozemskem. Tako da bo kar pet telovadk nastopilo v mnogoboju, kjer si bosta dve od teh petih izborili vozovnici za predolimpijski turnir v Londonu. Ob tem pričakujemo še boljše rezultate na posameznih orodjih; menim, da se lahko tako Šajnova kot Golobova na gredi in parterju prebijeta med najboljših 30, prav tako Belakova na preskoku. Na teh orodjih bomo bržčas najvišje uvrščeni," je pred odhodom pojasnil selektor ženske vrste Andrej Mavrič.

Slovenke bodo druga drugi tekmice
"Bomo videli, kako se bodo dekleta znašla, saj se bodo tokrat - v nasprotju z vsemi drugimi tekmovanji - borila tudi druga proti drugi v boju za olimpijski nastop. Do zdaj smo vedno nastopali za ekipo, zdaj pa so, hočeš nočeš, same sebi največje tekmice. V bistvu bodo druga drugi odvzemale oziroma si izborile mesto, ki še vodi na olimpijske igre," je še pojasnil Mavrič in v isti sapi poudaril, da so telovadke kljub temu velike prijateljice in bodo druga drugo gotovo tudi na sami tekmi spodbujale ter si pomagale.

Nastope na Japonskem bodo v slovenski odpravi najprej začele telovadke, ki jih kvalifikacije čakajo v soboto, 8. oktobra, telovadci pa se bodo v kvalifikacijah merili dan pozneje.