Novega predsednika OKS-a bodo na volilni skupščini izbrali v torek. Foto: BoBo
Novega predsednika OKS-a bodo na volilni skupščini izbrali v torek. Foto: BoBo
Po 24 letih je prišel čas za menjavo na vrhu OKS-a. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković, Andraž Vehovar in Bojan Gabrovec
Vsi trije kandidati podpirajo prihod tujih stavnic na slovenski trg. Foto: www.alesfevzer.com
Oddaja Športni izziv: Kandidati za predsednika OKS-a se predstavijo
Vprašanja kandidatom za predsednika OKS-ja

Kandidati so trije. Zdajšnji podpredsednik OKS-a Bogdan Gabrovec, župan Ljubljane Zoran Janković in srebrni olimpijec v kajaku iz Atlante Andraž Vehovar. Z njimi se je pred volilno skupščino pogovarjala Polona Bertoncelj.

Ali v primeru, da postanete predsednik olimpijskega komiteja, nameravate posegati v delo zvez in na kakšen način?
Gabrovec: Ne, zanesljivo ne mislim posegati v delo zvez. Delo si predstavljam tako, da bomo sodelovali z zvezami. To pomeni, da bomo zveze povezali z olimpijskim komitejem po vertikali, in to ne le nacionalne zveze, ampak tudi lokalne. V praksi to pomeni, da bomo tisti manko, ki je bil zdaj morda premalo izražen, nadomestili s tem, da bodo zveze imele večjo podporo olimpijskega komiteja pri vseh dogodkih.
Vehovar: Ne nameravam posegati v delo zvez. Zveze morajo biti v svojem delovanju popolnoma avtonomne.
Janković: Zveze so samostojne. Jaz sem lahko le mediator in koordinator. Vse bazira na klubih in potem na zvezah. OKS pride šele potem kot krovna organizacija.

Kako naj država poskrbi za vrhunske športnike po upokojitvi?
Gabrovec: Država že zdaj delno skrbi za vrhunske športnike, s tem ko jim omogoča tako imenovano dvojno kariero pri usposabljanju. Omogoča jim tudi študij na daljavo. Edinstven primer v svetu je, da lahko naši športniki trenirajo, so v službi in še študirajo zraven. Država mora v prihodnosti poskrbeti za njih na tak način, da bodo imeli socialno varnost tudi, ko končajo kariero.
Vehovar: Ne gre samo za državo, gre tudi za olimpijski komite in celoten športni ustroj. Mislim, da se morajo vsi zavedati, tako trenerji kot celotno spremstvo, da je treba športnika pripraviti tudi za čas po karieri. To pa lahko peljemo skozi program dvojne kariere, določene zaposlitve, izobraževanja in tako naprej.
Janković: Že med časom trajanja kariere je treba pripraviti športnika, kaj bo delal po karieri. Treba je tudi poskrbeti, da se pravočasno šolajo.

Kdo od nekdanjih športnikov bo vključen v vašo ekipo in kakšna bo njihova vloga?
Gabrovec: V mojo ekipo je vključenih kar nekaj športnikov. Omenil bi predvsem dva, Iztoka Čopa in Tomaža Barado, ki bosta v primeru moje izvolitve zasedla drugo in tretje podpredsedniško mesto.
Vehovar: Teh športnikov je več, tukaj pa bi izpostavil predvsem Andreja Hauptmana, ki bo podpredsednik in bo vodil odbor za vrhunski šport.
Janković: Ekipo bom predstavil v petek in počakajmo do takrat. (op. a.: Janković je v petek za podpredsedniško mesto predlagal Iztoka Čopa in Andreja Poharja)

Za marsikatere spremembe bo potrebna podpora države oziroma njenih institucij. Kakšno politično podporo imate vi in kako gledate na spremembe zakonodaje?
Gabrovec: Moram reči, da nimam nobene politične podpore in si je tudi ne želim. Vsaka politična podpora v današnjem času je slaba ali za leve, desne oziroma sredinske. Prepričan sem, da je slabo, ko se in če se politika vmešava v šport. Šport je namreč civilna sfera in verjamem, da bo to tudi ostal.
Vehovar: O politični podpori se niti ne sprašujem niti se ne mislim spraševati. Če postanem predsednik olimpijskega komiteja, je edina podpora, ki jo potrebujem, podpora slovenskega športa oziroma športnikov in v njihovem imenu se bom pogajal z državo, da bo za slovenski šport čim bolj poskrbljeno.
Janković: Menim, da šport podpirajo vsi, vsaj takrat, ko prinaša medalje. In to je naša tragedija. Takrat bi se z njimi vsi slikali, ko pa je treba poskrbeti za sredstva za šport, potem pa na to pozabijo. Pričakujem spremembe v zakonu, kjer bo omogočeno, da gre tudi del davka na dobiček po izbiri direktorjev za šport, kulturo ali socialne transferje.

Ali načrtujete spremembe pri kategorizaciji športov in kateri športi bi z njimi dobili večjo veljavo? Predvsem gre za pritožbe ekipnih športov.
Gabrovec: V najkrajšem času, torej v prvem letu mandata, se ne pričakujejo spremembe, razen popravki v tistem delu, kjer bi se mogoče pokazale anomalije. Že v zdajšnjem sistemu smo z letošnjim letom dosegli to, da smo zelo izenačili individualne in kolektivne športe.
Vehovar: Menim, da so v precejšnji meri te pritožbe tudi utemeljene. Trdim, da je treba ugrizniti tudi v to jabolko kategorizacije. Določene stvari je treba prilagoditi času, določene stvari revidirati, tako da moj odgovor je DA, spustili se bomo tudi v kategorizacijo.
Janković: Nedvomno bom odprl resno razpravo o kategorizaciji. Ne govorim o spremembah, ampak o tem, da se bomo resno pogovarjali in pogledali, ali kaj ni pravično porazdeljeno.

Kakšen je vaš pogled na prihod tujih stavnic na slovenski trg?
Gabrovec: Podpiram prihod tujih stavnic, vendar z močno kontrolo države, kar pomeni, da niti ena stava ne more iti mimo nje. Stavničarji morajo najprej plačati dajatve državi, potem pa iz tega naslova dobi šport prek koncesij ustrezen delež denarja. Ne govorim le o športu, ampak tudi o humanitarnih in invalidskih organizacijah.
Vehovar: Podpiram prihod tujih stavnic.
Janković: Mislim, da mora biti trg odprt, pri čemer je treba zagotoviti, da pride v šport več denarja kot do zdaj.

Oddaja Športni izziv: Kandidati za predsednika OKS-a se predstavijo
Vprašanja kandidatom za predsednika OKS-ja