Andreja Leški je končala nastope v Taškentu. Foto: Radio Koper
Andreja Leški je končala nastope v Taškentu. Foto: Radio Koper

25-letna tekmovalka Bežigrada je bila v prvem krogu prosta, v nadaljevanju pa je izgubila s Portugalko Barbaro Timo, ki je v preteklosti uspehe dosegala že za Brazilijo, zdaj pa nastopa za novo državo. Dvoboj je tekmica dobila z metom za vazari po 23 sekundah podaljška.

Portugalka na koncu bronasta

31-letna Portugalka je vsekakor med izkušenejšimi v judoistični karavani. Srebrna je bila že na SP 2019 v Tokiu, lani pa bronasta na prvenstvu stare celine v Lizboni, a v težji kategoriji do 70 kg.

Na koncu je Portugalka Timo osvojila bronasto odličje, kar je uspelo tudi Francozinji Manon Deketer. V velikem finalu kategorije do 63 kg je slavila Japonka Megumi Horikava, ki je premagala Kanadčanko Cahterine Beauchemin-Pinard.

Andreja Leški po podaljšku ostala brez boja za medalje

Leški: Nasprotnica je zelo hitra in izkušena
"Sama borba taktično ni bila slaba, čeprav trener ni bil najbolj zadovoljen. A držala sem se tega, kar sem si zadala. Vedeti pa je treba, da so tukaj vse judoistke zelo dobre. Kogar ni med 100 na svetovni lestvici, po novem pravilu niti ne sme nastopiti. Tudi Portugalka je izjemna, čeprav je v naši kategoriji še nova," je po tekmi povedala Koprčanka, ki že vrsto let trenira v Ljubljani. A omenjeni opomin Leškijeve ni vrgel iz tira. "Nasprotnica je zelo hitra in izkušena. Vedela je, kdaj in kako mora vstopati, da se bom sama zdela pasivna, čeprav ena kazen ne pomeni nič. Sama to skušam odmisliti. Vedno stavim na to, da tekmico vržem. Cilj je met. Je pa res, da bi si, seveda po moji subjektivni oceni, danes kakšno kazen zaslužila tudi Portugalka. Mislim, da so bili moji napadi kakovostnejši."

Vse manj možnosti za odmevnejši izid
Do konca prvenstva so še trije posamični dnevi. Za zdaj slovenskim tekmovalcem v Taškentu ni uspelo priti prek drugega kroga. Z Andrejo Leški je izpadla tudi tekmovalka, ki je kotirala najvišje.

Priložnosti za viden dosežek je zdaj malo, čeprav bo na tatamije stopila še četverica borcev. Že v ponedeljek bo na tatamiju najizkušenejša Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg, v torek v kategoriji do 78 kg Patricija Brolih, v sredo pa še oba tekmovalca v najtežji moški kategoriji Enej Marinič in Vito Dragič.

SP: Leški izpadla v 2. krogu

Pri moških se je v nedeljo veselil Gruzijec Tato Grigalašvili, ki je v finalu do 81 kg premagal Belgijca Matthiasa Casseja, medtem ko sta bronasto odličje osvojila Japonec Takanori Nagase in Avstrijec Shamil Borchashvili.