Zagreb je že organiziral univerzijado leta 1987. Foto: EPA
Zagreb je že organiziral univerzijado leta 1987. Foto: EPA

Hrvaška univerzitetna športna zveza je že sprožila pobudo, da bi gostila dogodek čez dobra štiri leta.

"Vsi, ki se spominjajo univerzijade v Zagrebu leta 1987, vedo, kaj pomeni oziroma je pomenila za hrvaški šport. Menimo, da nov impulz športu lahko prinesemo z novo univerzijado, tokrat leta 2016. Eden izmed scenarijev je, da je gostitelj samo Zagreb, drugi vključuje Zagreb in Reko, tretji pa Zagreb in Ljubljano, kar bi imelo veliko politično težo, ker leta 2016 ne bo več schengna. Mi smo Evropska unija in to bi bil zares lep projekt," je prepričan predsednik Hrvaške univerzitetne športne zveze Zrinko Čustonja.

Ob tem je poudaril glavno sporočilo univerzijade, da je človek skupek telesnih, intelektualnih in moralnih komponent, na kar smo že malo pozabili. "Šport ni profesionalizem in niso velike vsote denarja, temveč nekaj, kar pomeni dobro družbi v celoti," pravi Čustović.

Hrvaška univerzitetna športna zveza meni, da bo cena dogodka pravzaprav zelo nizka, saj je vsa infrastruktura že zgrajena. Novih objektov ne potrebujejo. Glede na to, kar bi vložili, pa bi bila korist neizmerljiva, pravijo.