Brata Špik se letos nista ujela, zato sta se
Brata Špik se letos nista ujela, zato sta se "razšla". Foto: www.veslaska-zveza.si
Jure Cvet in Matevž Malešič
Jure Cvet in Matevž Malešič je edina izvirna posadka z začetka sezone. Foto: www.veslaska-zveza.si
Številne menjave posadk pri veslačih

Luka Špik se bo predstavil v enojcu, Tomaž Pirih in Rok Kolander v dvojcu brez krmarja, Jan Špik in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu, Jure Cvet in Matevž Malešič pa v lahkem dvojnem dvojcu.

Razpad četverca brez krmarja
To je pravzaprav rezervna različica prvotno zamišljene ekipe. Najboljši slovenski veslač Iztok Čop si je vzel leto premora. Iz lanskega četverca brez krmarja, ki je na Poljskem osvojil bronasto medaljo, sta ostala "le" Tomaž Pirih in Rok Kolander, saj je Rok Rozman že pred sezono napovedal svoj odhod iz tega čolna. Miha Pirih je moral nastop zaradi zdravstvenih težav prav tako odpovedati in od elitnega četverca je ostal dvojec.

"Razšla" sta se tudi brata Špik
Luka
in Jan Špik, lani peta v dvojnem dvojcu, sta sezono začela v istem čolnu, a se je pokazalo, da jima letos ne gre, izidi so bili pod pričakovanji, zato je Luka Špik presedlal v enojca, v katerem se bo prvič pomeril na SP-ju v članski kategoriji. Mlajši brat Jan je dobil novega partnerja v dvojnem dvojcu, Mariborčana Gašperja Fistravca. "Star" je le čoln z najmlajšima reprezentantoma - ljubljanskima lahkima veslačema Cvetom in Malešičem, ki se je letos že izkazal s finalom na evropskem prvenstvu na Portugalskem.

Janša: Imeli tudi nekaj sreče v nesreči
"Po slabših nastopih v svetovnem pokalu smo se začeli temeljito pripravljati na svetovno prvenstvo. Zaradi bolezni in poškodb smo morali tudi spreminjati posadke, a so se pokazale tudi nekatere zelo posrečene različice in imeli smo tudi nekaj sreče v nesreči. Tekmovalci na treningih so bili zelo zavzeti in lahko rečem, da je pripravljenost optimalna. Domet te ekipe sta najmanj dve uvrstitvi v finale A, najmanj za vse je finale B," pred SP-jem napoveduje selektor Miloš Janša in dodaja, da si želi še veliko več.

Luka Špik meri na veliki finale
Optimističen je tudi Luka Špik: "Kot mladinec in v začetku članske kariere sem več nastopal v skifu, kar je bilo pred leti dobro za nastope v dvojnem dvojcu z Iztokom. Letos sem pač po spletu okoliščin pristal v tem čolnu, na nekaterih treningih mi gre zelo dobro, čeprav veslanje še ni povsem optimalno, in upam, da se bom do Nove Zelandije odpočil za dober nastop. Veliko bo pokazala tekma. Prva stopnička bo polfinale, druga finale in tam bom skušal narediti čim več. Vse skupaj se sicer zelo lahko sliši, a z manjšo napako je mogoč tudi samo finale C."

Številne menjave posadk pri veslačih