Železni Mike: 58 borb, 50 zmag, od tega 44 z nokavtom. Foto: EPA
Železni Mike: 58 borb, 50 zmag, od tega 44 z nokavtom. Foto: EPA
O bratih Kličko: "Redko naredita napako in kot kobra čakata na svojo priložnost. Ne zgleda ravno spektakularno, je pa učinkovito." Foto: Reuters
Mike Tyson
Mike Tyson ima osem otrok s štirimi ženskami. Dvakrat se je ločil. Zdaj živi z ženo Kiki in želi, da dobro vzgaja svoje otroke. Foto: EPA

"Zdaj želim biti dober oče. Pomembno se mi zdi, da imajo otroci dobro mišljenje o meni, jaz ga namreč nimam o sebi. Ko se pogledam v ogledalo, vidim prasca. Poskušam se spremeniti. Sem na dobri poti, postal sem zrelejši, morda celo odrasel," je v intervjuju za Der Spiegel povedal Tyson, ki je leta 1986 postal najmlajši nosilec šampionskega pasu v težki kategoriji. Star je bil le 20 let in 145 dni.

Z jezo se ne da zmagovati
45-letni Tyson je zaradi številnih hudobij, zaradi katerih je moral tudi v zapor, dobil vzdevek pošast. Njegova najbolj podla poteza v ringu je bila, ko je Evendru Holyfieldu leta 1997 odgriznil del ušesa. Takrat je izgubil boksarsko licenco in bil kaznovan s tremi milijoni dolarjev. Zakaj je to naredil? "Šlo je za najin drugi medsebojni obračun in bil sem zelo jezen, ker me je Holyfield prej nenehno udarjal z glavo, sodnik pa tega ni kaznoval. Naredil sem napako, saj boksar ne sme biti jezen, če želi zmagati. Obnašal sem se kot otrok."

Brata Kličko: Ni spektakularno, je pa učinkovito
Kako pa ocenjujejo današnje dogajanje v težki kategoriji? Res dolgočasno? "Vsak pravi, da sta brata Kličko dolgočasna. Ljudje hočeje šampione, ki uničujejo. Ampak v boksu gre za zmago in kaj drugega počneta Vitalij in Vladimir? Zmagujeta! Redko naredita napako in kot kobra čakata na svojo priložnost. Ne zgleda ravno spektakularno, je pa učinkovito."

Leta 2003 bankrotiral
V karieri je zaslužil 400 milijonov dolarjev, toda avgusta 2003 vseeno bankrotiral. "V ringu sem bil žival, dresirana, da uniči vse, kar se premika, izven ringa odvisnik od pijače in tablet in brez samozavesti. Nič od nič. Denar mi ni pomenil nič. Mislil sem si, da je denar za slabiče, za idiote. Danes me zanima le to, kakom bom plačal račune, vsi naslovi mi ne pomenijo nič."

Že prej bi moral končati kariero
"Veste, kaj je bilo najbolje, kar sem kadar koli naredil? Da sem prenehal boksati. To bi moral storiti prej. Že pred 10 leti v dvoboju proti Lennoxu Lewisu mi je šlo le za denar. Vedel sem, da nimam možnosti za zmago. Zaradi boksa sem postal nor. Bil sem premlad, vse se je odvijalo prehitro. Bil sem navadna rit, kup dreka, retardirani psihopat. Uničeval sem samega sebe in nikoli si nisem mislil, da bom dočakal 30 let. Vesel sem, da še živim."

Nič več ponočevanja
Tyson je krščanstvo zamenjal za muslimansko vero. Leta 2010 je romal v Meko. Vstaja ob 3. uri zjutraj in najprej moli. Nato gre na daljši sprehod, prebudi ženo in nahrani golobe, ki so njegove najljubše živali. Tigra, ki si ga je nekoč omislil za hišnega ljubljenca, nima več. Nato teče na traku in dela vaje za moč. Po zajtrku poskrbi za otroke, jih pelje tudi v kino ali v cirkus. Veliko se pogovarja po telefonu, zlasti z odvetnikom in išče službo. Domov se vedno vrne pred nočjo. V postelji je najkasneje ob 21.30.

Izgubil 60 kg

Na vprašanje, da je življenje postalo dolgočasno, odgovarja: "Že mogoče, ampak dolgočasje pomeni varnost. Sem ekstremist. Poznam le črno ali belo. Ne pijem alkohola, ne kadim, ne jemljem drog. Prehranjujem se vegansko, brez mleka in jajc. Jem paradižnikov juho, pijem kamilični čaj. Tehtam 100 kg, pred dvema letoma sem 160 kg."

Kljub vsemu je Tyson na koncu intervjuja za ugledni nemški tednik na vprašanje, če kaj obžaluje, odvrnil: "Ne, ničesar."