Kohei Učimura je novi stari svetovni prvak. Foto: EPA
Kohei Učimura je novi stari svetovni prvak. Foto: EPA
Učimura in Mustafina razred zase

Učimura je zbral 92,331 točke in tekmovanje končal pred Nemcem Philippom Boyem (90,048), bronasto kolajno pa je osvojil Američan Jonathan Horton (89,864). Zagotovo je bil največje razočaranje Kitajec Lu Bo, ki je bil adut za mnogobojsko krono in tretji iz kvalifikacij, vendar je tekmovanje končal na zanj skromnem 6. mestu. Učimura, ki je zaradi poškodbe nastopal s tesno povito ramo, je iz menjave v menjavo povečeval prednost pred zasledovalci in na koncu prepričljivo ubranil naslov. "Zaradi adrenalina danes niti nisem čutil močnih bolečin. Po včerajšnjem ekipnem srebru sem se odlično počutil in pridobil dodatno samozavest za današnji nastop," je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka dejal Japonec in sklenil: "Zdaj pa sem preveč utrujen, da bi sploh kaj čutil. Trenutno sem precej bolj utrujen kot srečen. Zdaj si želim le malo počitka."

Mustafina razred zase
V ženski konkurenci je tekmo pričakovano dobila 16-letna elegantna ruska telovadka Mustafina, ki je tako ekipni zlati kolajni zdaj dodala še mnogobojsko krono in tako koraka po stopinjah svoje vzornice, legendarne Svetlane Horkine. Rusinja je bila najboljša že v kvalifikacijah in je ekipnemu zlatu dodala še naslov v najuglednejši disciplini. Mustafina je edina v mnogoboju presegla 60 točk (61,032), druga je bila Kitajka Jiang Džudžan, tretja pa Američanka Rebeca Bross (58,966).

Prvenstvo se bo v soboto nadaljevalo s finali na posameznih orodjih, ko bo prvič v karieri med elito na konju z ročaji nastopil tudi Sašo Bertoncelj.

Učimura in Mustafina razred zase