Peter Mankoč je na lanskem  EP-ju v Carigradu v polfinalu s 50,76 postavil nov svetovni rekord na 100 mešano, v finalu pa osvojil 3. mesto, s čimer je bilo konec njegovega neponovljivega niza devetih zmag. Foto: EPA
Peter Mankoč je na lanskem EP-ju v Carigradu v polfinalu s 50,76 postavil nov svetovni rekord na 100 mešano, v finalu pa osvojil 3. mesto, s čimer je bilo konec njegovega neponovljivega niza devetih zmag. Foto: EPA
Pikec o pričakovanjih pred EP-jem v Eindhovnu
Plavalci pred odhodom v Eindhoven

"Seveda ne morem napovedati devetih medalj. Veseli bomo vsake, tudi če bo samo ena. Pomembno je, da imamo široko ekipo, ki se lahko poteguje za najvišja mesta, da se v ekipo vključujejo mlajši plavalci in da lahko optimistično zremo tudi naprej," je pred odhodom povedal selektor Roni Pikec, ki ni pozabil našteti še trojice "ameriških študentov" - Sare Isaković, Damirja Dugonjiča in Jerneja Godca -, s katerimi bi bilo število slovenskih kandidatov za najvišja mesta še precej večje.

Plavalna reprezentanca Slovenije, ki se bo na evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih odpravila v torek, ima tokrat 19 članov: Tina Meža, Nina Drolc (obe Velenje), Tanja Šmid, Špela Bohinc, Anja Čarman, Urša Bežan, Robi Vovk, Emil Tahirovič (vsi Triglav Kranj), Tjaša Vozel, Peter Mankoč (oba Ilirija Ljubljana), Anja Klinar, Nina Cesar, Robi Žbogar (vsi Gorenjska banka Radovljica), Katja Hajdinjak, Nina Sovinek (obe Olimpija Ljubljana), Grega Plevelj (Ljubljana), Tjaša Oder, Tamara Miler (obe Fužinar Ravne) in Matjaž Markič (Koper).

"Časa za optimalno pripravo je bilo zaradi poznega avgustovskega tekmovanja in bližnjega svetovnega prvenstva v Dubaju malo, nekateri najboljši so formo podredili svetovnemu prvenstvu, a na pot odhajamo zelo optimistični," je poudaril Pikec, ki bo posebej podrobno spremljal tudi nastope mlajših tekmovalcev v izbrani vrsti.

Podobno razmišlja tudi večina tekmovalcev, med katerimi prednjačijo Mankoč, Tahirovič in Markič, ki ne skrivajo želje po medalji, visoka pričakovanja ima po slabši poletni sezoni Čarmanova, Klinarjeva si na Nizozemskem želi osebne rekorde, vrhunec forme pa napoveduje za svetovno prvenstvo, najvišjo uvrstitev v karieri si želijo Cesarjeva, Šmidova in Odrova. Skupen cilj je nadgraditi lansko rezultatsko nekoliko manj uspešno tekmovanje v Carigradu.

Mir v reprezentanci pred EP-jem nekoliko kvarijo le zakulisna dogajanja na Plavalni zvezi Slovenije. Zveza je ostala brez predsednika Darjana Petriča, ki je ponudil odstop, sodelovanje z reprezentančnim vodstvom pa je zaradi neurejenih razmer na zvezi zavrnil tudi trener Dimitrij Mancevič.

Pikec o pričakovanjih pred EP-jem v Eindhovnu
Plavalci pred odhodom v Eindhoven