V prvem polfinalu sta se pomerila Kazahstanec Kiril Gerasimenko in Kitajec Dingšuo Liu. Gerasimenko je povedel z 2:0, nato pa se je Liu začel vračati v igro in mu je tudi uspelo izenačiti na 3:3 ter izsiliti odločilni sedmi niz, v katerem pa je 46. igralec sveta zaigral suvereno in z 11:5 odpravil Liuja, ki v močni kitajski reprezentanci ne dobiva redno priložnosti in je uvrščen le na 229. mesto ITTF-lestvice.

V drugem moškem polfinalu je Šved Jon Persson na koncu kar namučil Kitajca Džinkun Lianga. Vse je sicer kazalo na gladko zmago prvega nosilca in 9. igralca sveta, ki je povedel s 3:0, a nato se je 43. s svetovne lestvice vrnil v igro in dobil dva niza, potem pa se je Liang zbral in z 11:6 dokončal polfinale.

V finalu v Laškem Gerasimenko in Liang

OP SLOVENIJE, Laško

Polfinale (M):

GERASIMENKO (KAZ) – LIU (KIT)
4:3 (-8, -8, 8, -7, 8, 7, -5)

PERSSON (ŠVE) – LIANG (KIT)
2:4 (8, 7, 7, -9, -9, 6)

Polfinale (Ž):

LIU (KIT) – WINTER (NEM)
4:0 (-8, -10, -6, -9)

VANG (KIT) – BATRA (IND)
4:2 (-7, 7, -11, 10, -7, -5)

Termin tekmovanja ob Savinji je sicer več kot dober, tik pred prvim svetovnim prvenstvom, ki ga bodo gostile ZDA.

V nedeljo boste lahko v prenosu na MMC TV spremljali tako ženski kot moški finale. Začetek prenosa bo ob 19. uri.

Sledi še močnejši drugi turnir, tudi z Jorgićem

V Laškem nato takoj sledi še drugi turnir, ki bo še močnejši, na njem pa bo 6. nosilec tudi prvi igralec Slovenije Darko Jorgić, ki sodi tudi med najboljše namiznoteniške igralce Evrope in sveta.

Po skoraj desetletju je v Sloveniji na delu znova mogoče spremljati nekatere najboljše namiznoteniške igralce iz Kitajske. Kar dva tedna sta namreč v Laškem namenjena turnirju Odprtega prvenstva Slovenije.

Deni Kožul je v osmini finala turnirja v Laškem moral priznati premoč prvemu nosilcu turnirja, Kitajcu Liang Džingkunu (0:3). Foto: Dare Rupar
Deni Kožul je v osmini finala turnirja v Laškem moral priznati premoč prvemu nosilcu turnirja, Kitajcu Liang Džingkunu (0:3). Foto: Dare Rupar

Namiznoteniške igralce v Laškem spremlja Dare Rupar, ki je za Val 202 pripravil Športno zgodbo
Namizni tenis je bil med športnimi panogami zagotovo med tistimi, ki so bile najdlje zaprte. Že po prvem zaprtju se veliko stvari ni več odvijalo tako kot pred covidno boleznijo. Edini, ki so si lani junija privoščili nadaljevanje, so bili tisti v najmočnejši ligi na svetu, v nemški Bundesligi, ki je lani junija za prvake okronala zasedbo Saarbrückna, pri kateri v zadnjih letih vse bolj vidno vlogo igra tudi prvi slovenski lopar Darko Jorgić. Ob osvojitvi naslova je bil med četverico, ki je bila v boju za naslov, tudi Peter Hribar, tako da imata oba, Hrastničan iz elitne petindvajseterice sveta in Novomeščan, ta naziv prvaka najmočnejše namiznoteniške lige na svetu.

Športna zgodba Dareta Ruparja

Tudi mednarodnega utripa lani ni bilo veliko. Tudi najbolj odmevna tekmovanja so prestavljali kot mačka mlade in vseh še zdaj niso izvedli. Ob vsem tem tudi mednarodnih turnirjev pod okriljem namiznoteniške zveze ni bilo prav veliko. Za nameček se je znotraj zveze dogajala nekakšna reforma tekmovanj, ki naj bi bila bolj podobna teniškim tekmovanjem kot namiznoteniškim, ki smo jih bili vajeni. Pripravo tekmovanj so v roke dobili tudi organizatorji, ki so bili bolj vešči tenisa kot pa malega brata s precej manjšo žogo. Od že omenjenega lanskega junija je bilo teh tekmovanj manj kot za prste dveh rok. Prav v teh uvodnih dneh novembra v Laškem potekata dva turnirja, ki nosita zaporedni številki šest in sedem. Pred tem so se za kaj takega odločili le v Budimpešti in Dohi.

To je vsekakor za neko resno mednarodno zvezo premalo. Vse skupaj zavira tudi najmočnejša velesila v "pingpongu", v kateri imajo vedno in za vsako stvar svojo računico. Svoje tekmovalce, ki so najboljši na svetu, so v letu in pol namreč zunaj meja Kitajske poslali le na olimpijske igre in tokrat k nam, v Laško. Ob Savinji manjkajo le res najboljši, dva v moški konkurenci in nekaj več med ženskami. Sicer pa je kitajskih igralcev tule za izvoz, in če bi podal poročilo iz prve roke, niso tako zanesljivi, kot smo bili vajeni. Vsaj za zdaj ne ali pa se tudi oni morajo prilagajati na nove razmere. Ob dejstvu, da Kitajcev ni bilo niti na azijskem prvenstvu, to veliko pove. Ob vsem le pet dni po drugem turnirju v Laškem v precej večjem Houstonu v Teksasu sledi še svetovno prvenstvo, na katerem pa si tudi Kitajci ne bodo dovolili, da bi se namizni tenis na najvišji ravni igral brez njih. Že v Tokiu namreč niso osvojili vseh predvidenih medalj, na prvem svetovnem prvenstvu v ZDA pa je njihov cilj povsem jasen. Zmage v vseh kategorijah, v katerih se bo igralo.

O novih pravilih igre na namiznoteniškem parketu bi tudi lahko rekli kakšno. Ampak, za zdaj je vse tako zavito v tančico skrivnosti, da tudi stalni in natančni spremljevalci celotnega dogajanja ne morejo razvozlati vseh šifer. Niti naša moška selektorica Andreja Ojsteršek Urh ne, ki ji doslej ni ušla nobena sprememba. Slovenske ženske vrste tako niti ne bo v Houstonu, češ da so naše igralke preskromne za kaj takega. Vse doslej je bilo drugače, očitno pa je nov veter prinesel tudi to.