Luka Špik meri na finale najboljše šesterice. Foto: MMC RTV SLO
Luka Špik meri na finale najboljše šesterice. Foto: MMC RTV SLO
Gašper Fistravec in Jernej Markovc
Gašper Fistravec in Jernej Markovc bosta nastopila v dvojnem četvercu. Foto: Jernej Slivnik/VZS
Na SP-ju v veslanju trije slovenski čolni

Najmočnejši slovenski adut je Luka Špik, ki bo nastopil v enojcu. Špik bo na svetovnih prvenstvih nastopil drugič. Leta 2010 je bil na Novi Zelandiji peti. V letošnji sezoni je Špik v enojcu nastopil na dveh mednarodnih regatah v Zagrebu in Essnu, prestižni kraljevi regati na Henleyju in tekmi svetovnega pokala v Luzernu.

Špik v Azijo z mešanimi občutki, cilj je veliki finale
Špik se bo v Čungdžuju srečal z vsemi najboljšimi skifisti sveta na čelu z aktualnim olimpijskim prvakom Novozelandcem Maheom Drysdalom. "Priprave so bile v redu, žal pa niso potekale brez zapletov, saj sem imel probleme z zobobolom, manjšo poškodbo kolena in pa veliko utrujenostjo, ki se kot po navadi kumulira v tej fazi. Trenutno imam zelo mešane občutke, saj je kakšen trening uspel zelo dobro, kdaj pa nikakor ni šlo. Tako da težko kaj konkretnega povem glede pričakovanj na SP-ju in dejansko bodo prve tekme pokazale, kako sem pripravljen in do kam lahko sežem. Vsekakor pa moj cilj ostaja veliki finale, ker je po moje edino prav," je pred odhodom na SP povedal Špik.

Rojec, Domanjko, Markovc, Fistravec in Hrvat
V dvojnem četvercu bodo nastopili Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec, rezerva pa bo Aleš Zupan. Jan Špik je zaradi poškodbe hrbta že končal sezono. V povsem drugi zasedbi je bil dvojni četverec letos sedmi na EP-ju, na tekmah svetovnega pokala pa zaradi poškodb ni nastopil. Za mlada Markovca in Domanjka bo to prvi nastop na članskem SP-ju, medtem ko so Rojec, Fistravec in Zupan že nastopili skupaj na SP-ju 2011 na Bledu. Sedež v lahkem enojcu že daljši čas pripada Rajku Hrvatu, ki bo v tej sicer neolimpijski disciplini nastopil tudi v Južni Koreji.

Janša: Na testiranjih so se pokazale dobre hitrosti
"Posadke za letošnje svetovno prvenstvo smo zaradi različnih težav dolgo formirali, predvsem dvojnega četverca. V Korejo zdaj potujejo enojec, lahki enojec in dvojni četverec z rezervnim veslačem. V zadnjem obdobju smo izvedli zelo težke treninge in v nedeljo na testiranjih so se pokazale dobre hitrosti. Luka Špik v enojcu deluje dobro in njegov osnovni cilj ostaja uvrstitev v A-finale. Dvojni četverec je v 90 odstotkih potrjen v postavi Rojec-Domanjko-Markovc-Fistravec in menim, da se bodo sposobni boriti proti večini posadk. Na zaključnih pripravah smo ves čas preizkušali različne kombinacije in ta se je izkazala za najhitrejšo, ob tem da jo je Zupanu v nedeljo zagodel še zobobol. Cilji na SP-ju ostajajo takšni, kot smo si jih zadali ob začetku sezone. Od enojca in dvojnega četverca pričakujem maksimalni napor za uvrstitev v finale A, realni cilj lahkega enojca pa je finale B," je pred odhodom na SP dejal selektor članske vrste Miloš Janša.

Začetek v nedeljo, 25. avgusta
Predtekmovanja se bodo začela v nedeljo, 25. avgusta. Dan po prvenstvu bo organiziran kongres Svetovne veslaške zveze Fise, kjer bodo delegati zvez izvolili novega predsednika izmed treh kandidatov.

Na SP-ju v veslanju trije slovenski čolni