V Laškem bo nastopila zelo močna mednarodna konkurenca. Foto: Dare Rupar
V Laškem bo nastopila zelo močna mednarodna konkurenca. Foto: Dare Rupar

Velenjski turnir je nekdaj že ponudil izjemne dvoboje, tudi z obiskom najboljših kitajskih igralcev. Tudi tokrat Kitajci prihajajo v Slovenijo. Ne sicer z vsemi najboljšimi, nedvomno pa z zelo močnima zasedbama, na čelu katerih je sedmi igralec svetovne lestvice Lin Gaojuan. V zadnjem letu in pol ob "zaprtju" športnega dogajanja so Kitajci na tujem nastopili le na olimpijskih igrah v Tokiu.

Prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju

Dogajanje v Laškem boste med 4. in 7. novembrom lahko v neposrednem prenosu spremljali na MMC-ju, med 11. in 14. novembrom pa na TV SLO 2 in MMC-ju.

V ponedeljek se tekmovanje v petih kategorijah že začenja, tako da je bil v soboto opravljen žreb. Med slovenskimi predstavniki so se kroglice najbolj nesrečno poigrale z reprezentantom na zadnjem evropskem prvenstvu v Cluju Tilnom Cvetkom. Korošec bo med redkimi v slovenski vrsti, ki bo moral za mizo že v uvodnem krogu kvalifikacij. Mednarodna namiznoteniška zveza je v zadnjem obdobju spremenila način svojih tekmovanj na mednarodnih turnirjih in vse skupaj že v kvalifikacijah poteka po teniškem vzoru. Torej nič več po skupinah z vsaj tremi igralci, ampak na izpadanje in turnir se lahko hitro konča. Obenem je domači "izziv" vrhunska priložnost za večino slovenskih igralk in igralcev, ki imajo le redko stik s tako odmevno konkurenco kot bo v naslednjih tednih v Laškem.

Bojan Tokić in Deni Kožul bosta nastopila že na prvem turnirju. Foto: AP
Bojan Tokić in Deni Kožul bosta nastopila že na prvem turnirju. Foto: AP

Tokić, Kožul in Hribar neposredno v glavnem delu žreba

Cvetko, ki je zaradi klubskih obveznosti v Avstriji izpustil državno prvenstvo na Rakeku, bo za uvod igral s Francozom Leom de Nodrestom. Ob morebitnem uspehu ga v nadaljevanju čaka visoka japonska ovira. Oba mlajša Slovenca, ki morata v kvalifikacije, Aljaž Godec in Žiga Žigon bosta v prvem krogu prosta. Neposredno v glavni del žreba so uvrščeni Bojan Tokić, ki se po Tokiu vrača v slovenski dres, Deni Kožul in Peter Hribar.

Pri ženskah se že v prvem krogu kvalifikacij obeta zanimiv domači, primorski boj med Leo Paulin in 15-letno Saro Tokić, ki je v tem tednu odlično nastopala na mladinskem turnirju WTT v Lignanu v Italiji, kjer se je v svoji kategoriji prebila v polfinale. V polfinalu zadnjega DP-ja na Rakeku je bila Tokić uspešnejša in izkušenejšo Izoljanko premagala s 4:3 v nizih. Ostale štiri Slovenke, med katerim pa ni polfinalistke državnega prvenstva Aleksandre Vovk, so neposredno v drugem krogu. Vsaka slovenska zmaga že v tem delu tekmovanja bo zelo pomembna. Na glavni turnir so v prvem tednu uvrščene državna prvakinja Katarina Stražar, Ana Tofant in Aleksandra Vovk.

Drugi turnir bo še močnejši

Na prvem turnirju v Laškem ne bo prvega slovenskega loparčka Darka Jorgića, ki je s 23. mestom na svetovni lestvici najviše doslej med slovenskimi igralci. Jorgić bo v ponedeljek s svojim Saarbruecknom odigral tekmo nemškega pokala, konec prvega novembrskega tedna pa ga čaka nastop na turnirju evropske lige prvakov. Naslednji teden Hrastničan pride v Laško. Drugi turnir bo ob Savinji še močnejši od prvega. O tem veliko pove že dejstvo, da bo Jorgić na njem sedmi postavljeni igralec. Zaradi poškodbe gležnja je nastop v Laškem moral odpovedati najboljši evropski igralec, Nemec Dimitrij Ovtcharov, ki ga ne bo niti na SP-ju v ZDA.