Slovenska paralimpijska odprava v Pariz. Foto: Sportida
Slovenska paralimpijska odprava v Pariz. Foto: Sportida

Na seznamu so odbojkarice Jana Ferjan, Lena Gabršček, Bogomira Jakin, Barbara Kocmur, Saša Kotnik Hren, Suzana Ocepek, Vesna Pogačar, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik in Danica Gošnak, lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, strelec Franček Gorazd Tiršek in atlet Henrik Plank.

Parastrelec Tiršek iz Gornjega Grada odhaja na svoje četrte paralimpijske igre, na katerih se je ovenčal že s štirimi kolajnami. Trikrat je bil srebrn, vsakič z zračno puško stoje (2012, 2016 in 2021) in enkrat bronast z zračno puška leže leta 2021. Na zadnji pregledni mednarodni tekmi v Novem Sadu se je izkazal z drugim mestom z zračno puško stoje in tretjim z zračno puško leže.

"Dobri občutki, ki sva jih dosegla na treningih, so nama odlična motivacija tudi za delo v dneh, ki so še ostali do paralimpijskih iger. Nekaj treningov bova opravila skupaj, nekaj jih bo Nani naredil sam. Delala pa bova predvsem na zbranosti, mirnosti, pozitivnih občutkih in dobrih rezultatih," je pojasnila njegova trenerka Andreja Gorjup.

Na svoje četrte paralimpijske igre odhaja tudi paraatlet metalec diska, Šentjurčan Henrik Plank. Fabčič in Živa Lavrinc sta letos že opozorila nase s tretjima mestoma na tekmah svetovnega pokala.

Zaradi birokracije odpadla Valentina Brik

Reprezentanca je bila uradno znana 10. julija, iz nje pa je pozneje izpadla igralka v odbojki sede Valentine Brik, ki je po rodu Ukrajinka. Po uspešnem procesu izredne naturalizacije je oblekla dres Slovenije, s katero je lani postala evropska podprvakinja, letos pa zmagovalka kvalifikacijskega turnirja na Kitajskem, kjer si je Slovenija priborila vozovnico za paralimpijske igre.

Mednarodna paraodbojkarska zveza je Valentini Brik prisodila pregled in ji s tem onemogočila nastop na igrah. V slovenski krovni zvezi za šport invalidov so prejšnji teden pojasnili, da na tekmovanjih ne more nastopati, dokler status njene poškodbe ne bo znova ocenjen. Ocenjevanje lahko izvedejo samo na naslednjem tekmovanju, na katerem bo nastopila Slovenija, kar pa bo šele januarja 2025.

Odbojkarice, vodi jih trener Simon Božič, ki je reprezentanco vodil tudi na paralimpijskih igrah v Londonu, so zaradi tega še vedno v šoku. Obenem pa odločene, da se pokažejo v čim boljši luči. Ekipa trenira v Braslovčah skupaj z ukrajinsko reprezentanco.

"Veseli in hvaležni smo, ker so z nami na treningu. Sam se spomnim, da si še pred desetimi leti ekipi Ukrajine in Slovenije še rok nista mogli stisniti. Med ekipama je vladalo neko čudno rivalstvo, lahko rečem, da smo se grdo gledali. A ni nihče točno vedel, zakaj. Potem pa se je začel proces naturalizacije Brik, ki je prej igrala za Ukrajino. Zatem smo jih prvič povabili na priprave v Slovenijo, nekaj prvih dni smo bili še oboji zadržani, potem pa smo se drug drugemu odprli," je pojasnil selektor Božič.

Tekmovalo bo 4400 športnikov invalidov

Na paralimpijskih igrah bodo podelili 549 medalj v 22 panogah, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, 51 na poletnih in eno na zimskih, od tega 14 zlatih.

Odprtje paralimpijskih iger bo 28. avgusta s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju.