Silverhawks so v letošnji sezoni po enkrat zmagali in izgubili. Foto: Nejc Mekiš
Silverhawks so v letošnji sezoni po enkrat zmagali in izgubili. Foto: Nejc Mekiš
Najmočnejša ekipa Evrope v Ljubljani

Zdaj jih v Spodnji Šiški čaka na papirju najtežji tekmec v osemčlanski konkurenci. Swarco Raiders iz Innsbrucka je eno najmočnejših moštev v Evropi, so tudi aktualni prvaki avstrijske lige, ki v tej konkurenci nimajo resnega tekmeca.

Avstrijska liga ameriškega nogometa, skrajšano AFL, v Evropi spada med najmočnejša prvenstva. Primerjave je sicer na mednarodni ravni težko delati, saj imajo na primer Britanci svoje tekmovanje in v tem trenutku ne igrajo tekem z moštvi s celine. Najboljšo primerjavo daje elitna evropska liga Big6, v kateri so lani nastopali trije nemški, dva avstrijska in en francoski klub. Letos so Avstrijci in Francozi iz tekmovanja izstopili, pridružile pa so se po ena italijanska, nizozemska in španska zasedba. V zadnjem finalu, t. i. Eurobowlu, je Braunschweig premagal Innsbruck in osvojil svoj četrti evropski naslov. Tirolci so bili v zadnjem desetletju trikrat na vrhu. Njihov proračun je približno desetkrat večji od slovenskih prvakov, povsem enako je tudi s trenerskim štabom.

Zato ni čudno, da so se v zadnjih dveh sezonah praktično sprehodili čez državno prvenstvo. Lani so izgubili eno tekmo, najvišjo zmago so dosegli nad ekipo iz Modlinga pri Dunaju, končni rezultat je bil 74:0. Silverhawks so se jim v prvi avstrijski sezoni zoperstavili dvakrat, enkrat v rednem delu sezone in enkrat v končnici, obakrat so na gostovanju izgubili z razliko okoli 30 točk. To je za takšnega tekmeca še precej znosen poraz.

Danes bodo Ljubljančani dali vse od sebe pred domačim občinstvom. Na slovenskih tleh še ni gostovala močnejša zasedba v ameriškem nogometu. Zmaga bi bila presenečenje monumentalnih razsežnosti, gostitelji bodo zadovoljni, če bodo korak s tekmeci držali do konca prvega polčasa.

Za kaj takega se bo morala izkazati obramba, ki je lani Raidersom dovolila 54 točk na tekmo. Silverhawks obljubljajo, da bodo po najboljših močeh pritisnili na gostujočega podajalca Seana Sheltona. Tudi Ljubljančani imajo podajalca iz Združenih držav Amerike, Anthony Gardner v Ljubljani igra tretje leto.

Cilj ekipe Silverhawks je jasen, želi narediti korak naprej, kar bi pomenilo drugo ali tretje mesto po rednem delu sezone in uvrstitev v finale avstrijske lige. Za to bodo predvsem pomembne naslednje tekme proti klubom, katerih moč je bolj primerljiva. A tudi današnja tekma lahko državnim prvakom da veliko. Predvsem v smislu izkušenj. Če bi zmogli držati korak proti evropskim podprvakom, bi jim to prineslo samozavest pred naslednjimi preizkusi.

Matej Hrastar, Val 202

Najmočnejša ekipa Evrope v Ljubljani