Trenton Oldfield (v vodi skrajno desno) je poskrbel za incident na sobotni regati na Temzi. Foto: Reuters
Trenton Oldfield (v vodi skrajno desno) je poskrbel za incident na sobotni regati na Temzi. Foto: Reuters

Ta je skočil v vodo pri mostu Hammersmith in prekinil regato. Tudi zato bo varovanje v prihodnjih mesecih do iger pod drobnogledom. Posebej bo treba na podobne protestnike paziti na tekmah v veslanju, daljinskem plavanju, maratonu in cestni kolesarski dirki.
Oldfielda aretirali
"Gre zmeraj za posameznike in največkrat je to en sam idiot. Ne verjamem, da bi bil kakšen protest na igrah vnaprej dogovorjena akcija protestnikov, zbranih prek socialnih omrežij," je dejal predsednik britanske olimpijske zveze in član organizacijskega odbora olimpijskih iger Colin Moynihan. Sobotnega "prestopnika", 35-letnega avstralskega aktivista iz vzhodnega Londona Trentona Oldfielda, so aretirali in ga obtožili kršenja javnega reda in miru.

Oldfield je malo pred skokom v Temzo na spletu pod naslovom "Elitizem vodi v tiranijo" objavil naslednje sporočilo: "To je protest, dejanje civilne nepokorščine, zanikanja in upora. Plavam proti čolnom v upanju, da bi jim lahko preprečil dokončanje regate." Pojasnil je, da se je za to odločil zaradi "elitistične narave regate".

Številnim je v spominu ostal maratonski tek na olimpijskih igrah 2004 v Atenah, ko je na najdaljši atletski preizkušnji nekaj kilometrov pred ciljem vodil Brazilec Vanderlei de Lima, nato pa ga je na tla podrl gledalec Cornelius Horan, de Lima pa se je moral nato zadovoljiti z bronom.

Blokada v Iranu
BBC medtem poroča, da je Iran najbrž blokiral dostop do uradne strani olimpijskih iger. Več uporabnikov spleta v tej državi je namreč na Twitterju sporočilo, da ne morejo dostopati do te strani in so preusmerjeni na stran peyvandha.ir, ki ponuja zgodbe z iranskih tiskovnih agencij. Iransko ministrstvo za zunanje zadeve ni želelo komentirati.