"Leto 2020 bi lahko opisal kot leto negotovosti v širši družbi, pa tudi v športu. Marca je bilo največ vprašanj, kako bo s tekmovanji v poletnem času, jeseni pa iskanje pomoči pri prehajanju meja, odhodih na tekme in treninge na tujem. Na koncu pa tudi negotovost pred zimsko sezono," je na novinarski konferenci ob predstavitvi letnega poročila dejal nekdanji atlet Prezelj, še vedno slovenski rekorder v skoku v višino.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pojasnil je, da se še naprej izboljšuje stanje na področju zaračunavanja nadomestil za prestope športnikov v druge klube, čeprav številčno še vedno prevladujejo prav ti primeri. Ne gre več za prošnje za posredovanje zaradi pogojevanj in omejevanja prestopov, ampak za izdajo izpisnic, ki jih športne organizacije ne želijo izdati ali pa z njihovo izdajo zavlačujejo.

Izdal je štiri priporočila. Prvo je za čim dejavnejše delo državnih in športnih institucij na področju okrevanja športa po pandemiji. Drugo je, da se problematika dopinga v športu uvede kot obvezna vsebina na prvi ali drugi stopnji izobraževanja strokovnih delavcev v športu. Več bi morali po njegovih besedah spregovoriti o nasilju v športu, tudi s povezovanjem institucij. Tu je Prezelj poudaril, da številni ljudje, kot so trenerji ali drugi, do športnikov neprimerno nastopajo s položaja moči. Kot zadnje pa je poudaril potrebo po čimprejšnji vzpostavitvi neodvisne arbitraže. Veliko pričakuje tudi od novega etičnega kodeksa, ki se pripravlja v okviru OKS-a.

Aprila 2018 je nastopil v novi, samostojni vlogi v okviru ministrstva, pristojnega za šport. Leta 2018 je obravnaval 44, leta 2019 pa 43 primerov. Predtem je imel v štirih letih, ko je deloval pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), približno 100 vlog v vsem času.

Varuh športnikov pravic je Rožle Prezelj. Foto: BoBo
Varuh športnikov pravic je Rožle Prezelj. Foto: BoBo

Ministrica obljubila ukrepe za pomoč športu
"V poročilu lahko preberemo tudi pozitivne stvari, posebej v času krize koronavirusa, ko šport kaže na zdravo družbo in je zgled za solidarnost, strpnost in druge pozitivne vrednote. Obenem pa poročilo kaže tudi na notranje poškodbe športa, da temu tako rečem. Gre za izzive, bolečine in težave, ki navzven niso vidne in se o njih ne govori. Moramo jih odpirati in iskati rešitve zanje. Naj navedem razne oblike nasilja, prirejanje športnih rezultatov, doping in spolne zlorabe v športu," je v uvodu povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Obljubila je niz ukrepov za pomoč športu za okrevanje po pandemiji in temeljito analizo pravnih podlag za izvajanje športa pri nas. V času predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja pa bo glavna tema evropski model športa, ki obsega tudi zgoraj navedene težave in mogoče rešitve.