"Zlorabe so vključevale udarce, klofute in čezmerno ali pa premajhno oskrbo s hrano in vodo," so med drugim zapisali v poročilu, ki je bilo objavljeno v tednu, ko bi se morale v Tokiu začeti poletne olimpijske igre, ki pa so bile zaradi pandemije covida-19 prestavljene na prihodnje leto, navaja BBC.

Japonski olimpijski komite (JOC) se je leta 2013 zavezal, da bo izkoreninil zlorabe med mladimi športniki. To mu očitno še ni uspelo. Foto: EPA
Japonski olimpijski komite (JOC) se je leta 2013 zavezal, da bo izkoreninil zlorabe med mladimi športniki. To mu očitno še ni uspelo. Foto: EPA

Poročilo temelji na intervjujih, spletni raziskavi, ki je vključevala 757 anketirancev, in srečanji z osmimi japonskimi športnimi organizacijami. Zlorabam so bili izpostavljeni športniki iz 50 različnih panog oziroma disciplin.

19 odstotkov anketirancev izpostavljenih fizičnemu nasilju
Od 381 anketirancev, starih 24 ali manj, jih je 19 odstotkov izjavilo, da so jih med treningi udarili, klofutali, brcali, zbili na tla ali jih pretepli s kakšnim predmetom. 18 odstotkov anketirancev je poročalo o verbalnem nasilju, pet odstotkov pa je izjavilo, da so bili spolno napadeni ali nadlegovani.

MOK: Vsakršna zloraba v nasprotju z vrednotami olimpizma
"Poročilo HRW-ja jemljemo resno. Nadlegovanje in zlorabe so žal del družbe in na žalost se pojavljajo tudi v športu. Mednarodni olimpijski komite stoji trdno na strani športnikov in izjavlja, da je vsakršna zloraba v nasprotju z vrednotami olimpizma,"
so zapisali v Mednarodnem olimpijskem komiteju.

Japonski olimpijski komite in japonski športni svet se na poročilo HRW-ja še nista odzvala.