Jekaterina Vedenejeva je normo praktično potrdila že leta 2019. Foto: www.alesfevzer.com
Jekaterina Vedenejeva je normo praktično potrdila že leta 2019. Foto: www.alesfevzer.com

Četudi bi 26-letna tekmovalka izpustila zadnjo postojanko kvalifikacij svetovnega pokala konec maja v Pesaru, je že jasno, da bo v točkovanju končala na enem od prvih dveh mest, ki vodita v Tokio.

Ritmičarka iz ruskega mesta Irkutsk, ki zadnja tri leta nosi slovenski dres, je bila v mnogoboju Bakuja, tretjem od štirih kvalifikacijskih postojank za Tokio, 11., uvrstila pa se je tudi v en finale.

Sorodna novica Za zdaj v Tokiu 35 Slovencev, številka lahko naraste čez 50

Vedenejeva je praktično olimpijsko normo za Slovenijo osvojila že na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Bakuju, ko je v mnogoboju zasedla 17. mesto, čeprav Mednarodna gimnastična zveza (Fig) tega uradno ni potrdila. Med posameznicami se je neposredno v Tokio namreč uvrstilo le 16 najboljših s SP-ja, a ker je bila pred Vedenejevo tudi Japonka, ki ne bo potrebovala posebnega povabila za državo gostiteljico, je bilo že jasno, da je naslednja v vrsti Vedenejeva.

Skupno bo na olimpijskem turnirju posameznic nastopilo 26 tekmovalk.

V kvalifikacijskem mnogoboju svetovnega pokala v Bakuju je bila najboljša Rusinja Darja Trubnikova (98,800 točke) pred Bolgarko Borjano Kalejin (98,525) in rojakinjo Lalo Kramarenko (97,600). Najboljši dve telovadki zadnjih let, svetovni in evropski prvakinji Rusinji Dina in Arina Averina sta postojanko v Azerbajdžanu izpustili.

Vedenejeva je na 11. mestu zbrala 90,900 točke, najbolje pa je opravila sestavo s trakom, kjer je v finalu (19,850) zasedla sedmo mesto. Zmagala je Bolgarka Borjana Kalejin (24,300).