Selektor Janša največ upov polaga v dvojni četverec. Foto: BoBo
Selektor Janša največ upov polaga v dvojni četverec. Foto: BoBo
Tri slovenske posadke za olimpijsko vozovnico

Trije čolni se jima bodo skušali pridružiti na tekmovanju, ki bo trajalo od nedelje do srede. Slovenske barve bodo v Luzernu zastopali skifist Jernej Markovc, Jure Cvet in Jure Grace v lahkem dvojnem dvojcu ter Janez Jurše, Gašper Fistravec, Gregor Domanjko in Marko Grace v dvojnem četvercu. Želja v slovenskem taboru je bil tudi nastop četverca ali dvojca brez krmarja, a selektor Miloš Janša ni našel dovolj kakovostnega čolna za to tekmovanje.

Po mnenju Janše ima največje možnosti za nastop dvojni četverec, saj sta v tem čolnu že omenjena Fistravec in Jurše, ki sta nastopila na igrah že v Pekingu, tudi takrat prek dodatnih kvalifikacij. "Četverica je letos na svetovnem pokalu v Beogradu že pokazala en zelo dober nastop, veliko pa je bilo tudi ugank, zato ne morem govoriti o zanesljivosti rezultata, ki bi zagotavljal nastop v Londonu," je z napovedmi previden trener Dušan Jurše, ki pa je izpostavil svoje varovance. Ti so predvsem v mlajših starostnih kategorijah prav vsi dosegali medalje na največjih tekmovanjih.

Za dve prosti mesti v Londonu kandidira sedem posadk, prvi favoriti pa so Estonci, tretji na uvodni tekmi svetovnega pokala, Slovenija naj bi se za drugo mesto spopadla s Francozi in Čehi, a tudi Francozi imajo v tej skupini vlogo favorita. "Pred štirimi leti smo bili favoriti mi, skupaj smo tekmovali vse leto, bili smo uveslani in se uvrstili v Peking. Zdaj so favoriti drugi, za nas pa mislim, da smo sposobni pripraviti presenečenje," pa pravi Fistravec.

Še težja bo naloga za lahki dvojni dvojec, kjer se za prosti mesti poteguje 16 čolnov, favoriti pa so Madžari, Poljaki, Američani in še kdo. "Tudi mi smo večinoma konkurenčni, a naš prvi cilj je finale, potem pa bomo videli," pa dodaja trener Jan Ilar. "Upam, da velja izrek slab začetek, dober konec. V uvodu v sezono nama ni šlo, v Beogradu pa je steklo. Zadnje tedne smo na treningih posvetili hitrosti, napredovala sva in lahko smo optimisti," je dodal Cvet.

V Luzernu pravi preizkus forme
Prihodnji teden bodo v Luzernu na drugi tekmi svetovnega pokala nastopili tudi drugi slovenski veslači. Tam bodo tekmovali Čop in Špik v dvojnem dvojcu ter Matej Rojec in Jan Špik v skifu. V ospredju zanimanja bosta seveda Čop in Špik, letos že tretja v Beogradu, ki zatrjujeta, da sta v zadnjih tednih naredila nov korak naprej.

Tri slovenske posadke za olimpijsko vozovnico