Vid Debeljak je dobro opravil nalogo v kvalifikacijah. Foto: Nina Jelenc
Vid Debeljak je dobro opravil nalogo v kvalifikacijah. Foto: Nina Jelenc

V Tokio vodi le zmaga v Barnaulu v Rusiji. Prvo nalogo je izmed slovenske trojice, ki se je potegovala za olimpijsko vozovnico, sicer najbolje opravil Debeljak. V svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov je zmagal in se tako neposredno uvrstil v petkov finale. Bil je štiri tisočinke hitrejši od Portugalca Kevina Santosa.

Na dveh razdaljah je nastopila Mia Medved. Na 200 in 500 metrov je bila v kvalifikacijah uspešna in napredovala v polfinale. V 200-metrski kvalifikacijski tekmi je dosegla tretji čas skupine, na 500 metrov pa je bila šesta. Uspešno je veslala tudi v polfinalu na 200 metrov, kjer je zaostala za Bolgarko Olimpijo Duševo in Turkinjo Lasmo Liepo ter se tako uvrstila v petkov finale. Na 500-metrski razdalji je imela osmi čas polfinala, kar je bilo preslabo za finale.

V finalu ne bo Jošta Zakrajška, ki se je za olimpijsko mesto potegoval na 1000 metrov. V kvalifikacijski skupini je bil četrti. Zaostal je za predstavniki Italije, Kitajske in Ukrajine in se uvrstil v polfinale. V polfinalni skupini je nato dosegel peti čas in obstal v tej fazi tekmovanja. V finale so namreč vodila prva tri mesta.