Adam Peaty je v Kazanu osvojil že tri zlate medalje. Foto: EPA
Adam Peaty je v Kazanu osvojil že tri zlate medalje. Foto: EPA
Veselje britanske mešane štafete po zlati medalji in svetovnem rekordu. Foto: EPA
Damir Dugonjić
Damir Dugonjić je na zadnjem prvenstvu v tej disciplini osvojil četrto mesto. Foto: Andrea Staccioli
Dugonjić ostal brez medalje
V prvem slovenskem finalu v Kazanu Dugonjić peti
Nastop Dugonjića v finalu na 50 prsno

Dugonjić je plaval 27,23, s čimer je kar precej zaostal za polfinalnim (26,92), predvsem pa za kvalifikacijskim časom, ko je postavil izvrsten dosežek 26,70, s tem bi tudi dobil medaljo. Pred finalom se je Korošec zavedal, da bo treba za odličje plavati podoben čas osebnemu rekordu, ki pomeni tretji dosežek v zgodovini, a je skozi vso progo zaostajal za vodilno četverico. Pred dvema letoma v Barceloni je bil najboljši Slovenec še mesto boljši, tedaj je medaljo izgubil za vsega stotinko.

"Počutil sem se kar dobro. Želel sem si plavati tekmo s časom, nisem razmišljal o mestu in zelo sem zadovoljen s petim mestom. To seveda je uspeh zame, a ne po času. Ne vem, kaj je bilo in zakaj je bila taka razlika med včerajšnjim in današnjim plavanjem. Zdelo se mi je, da sem zaostal že na začetku," je povedal Dugonjić. "A to je treba analizirati. Ne vem, kaj je bilo, in tudi po tekmi nisem bil pretirano utrujen. Vem, da se lahko kosam z najboljšimi, a manjka mi pač tista pika na i. To bi mi lahko uspelo že tukaj, če bi ponovil torkovo plavanje. Na vrhu je razplet pričakovan, za bron pa ni bil potreben niti neki ekstremen čas. Seveda ostaja grenkoba, ker vem, da bi lahko posegel po medalji."

Dve zlati medalji Peatyja
Na koncu je pričakovano slavil Adam Peaty. 20-letni Britanec, ki je v Kazanu postavil svetovni rekord 26,42, je plaval 26,51, za njim je prav tako pričakovano v cilj prišel Južnoafričan Cameron van der Burgh s 26,66, ki je v Rusiji tudi odplaval svetovni rekord, a ga je potem Peaty še popravil. Peaty in van der Burgh, ki je branil naslov iz Barcelone, sta bila najboljša tudi na 100 m prsno. Tretje mesto je zasedel Američan Kevin Cordes, ki je bil tretji že v polfinalu, četrti pa je bil Brazilec Felipe Franca Silva, ki je za medaljo zaostal za vsega stotinko. Dugonjić si je peto mesto delil z Litovcem Giedriusom Titenisom.

Britanci so zablesteli v mešani štafeti na 4 x 100 m mešano. S 3:41,71 so postavili nov svetovni rekord in prehiteli ZDA in Nemčijo. V britanski ekipi so poleg junaka v prsnem slogu Peatyja, ki je osvojil še tretje zlato, plavali še Chris Walker Hebborn, Siobhan Marie O'Connor in Fran Halsall.

Prva zvezdnica prvenstva pa postaja Američanka Katie Ledecky, dvema svetovnima rekordoma in zmagama na 400 in 1.500 m prosto je danes dodala še zlato na 200-metrski razdalji, kjer je na sedmi progi presenetila favorizirani Italijanko Federico Pellegrini, ki je na tej razdalji osvojila že šesto medaljo na SP-ju, in Američanko Missy Franklin, ki sta se morali zadovoljiti s srebrom in bronom.

Anja Klinar v polfinalu deseta
Popoldne je plavala tudi Anja Klinar, ki je nastopila v polfinalu na 200 metrov delfin. V dopoldanskih kvalifikacijah je dosegla 15. izid, bistveno bolje pa je nastopila v polfinalu, kjer je zasedla deseto mesto. Od dopoldanskega časa je bila hitrejša za debelo sekundo. Plavala je 2:08,52 in bila v svoji polfinalni skupini šesta. S tem časom je tudi za več kot pol sekunde popravila svojo letošnji najboljši izid. S prvim časom se je v finale prebila Japonka Nacumi Hoši.

"Te discipline v sezoni niti nisem preveč trenirala in niti nisem tekmovala na visoki ravni, zato sem sama presenečena nad izidom. Že zjutraj mi je ostalo veliko moči in boljši izid je bil načrtovan. Škoda, ker sem spet 10., a finale je bil kar daleč. Morda bi danes lahko dobila še kakšne pol sekunde, a zadovoljna sem predvsem s plavanjem," je dejala Klinarjeva, ki ji je tekma služila tudi kot priprava na nedeljskih 400 m mešano.

V četrtek bosta slovenske barve v Kazanu branili Nastja Govejšek na 100 m prosto in Tanja Šmid na 200 m mešano.

 
50 m prsno (M):
 1. A. PEATY          VB         26,51
 2. C. VAN DER BURGH  JAR        26,66
 3. K. CORDES         ZDA        26,86
 4. F. FRANCA SILVA   BRA        26,87
 5. D. DUGONJIČ       SLO        27,23
  . G. TITENIS        LIT        27,23
 7. G. SNYDERS        NZL        27,36
 8. Č. SILAĐI         SRB        27,45
 
200 m delfin (M):                     
 1. L. CSEH           MAD      1:53,48
 2. C. LE CLOS        JAR      1:53,68
 3. J. SWITKOWSKI     POL      1:54,10
 
200 m prosto (M):                     
 1. K. LEDECKY        ZDA      1:55,16
 2. F. PELLEGRINI     ITA      1:55,32
 3. M. FRANKLIN       ZDA      1:55,49
 
800 m prosto (M):                     
 1. S. JANG           KIT      7:39,96
 2. G. PALTRINIERI    ITA      7:40,81
 3. M. HORTON         AVS      7:44,02
                                      
4 x 100 m mešano (mešana štafeta):    
 1. VELIKA BRITANIJA         * 3:41,71
 2. ZDA                        3:43,27
 3. NEMČIJA                    3:44,13
                                      
          * - svetovni rekord         

Dugonjić ostal brez medalje
V prvem slovenskem finalu v Kazanu Dugonjić peti
Nastop Dugonjića v finalu na 50 prsno