Deskar Garrett McNamara se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov (slika je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Deskar Garrett McNamara se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov (slika je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Izjemen dosežek mu je uspel novembra blizu kraja Nazare na Portugalskem, kjer so eni najvišjih valov na Zemlji. Do izhodišča ga je potegnil vodni skuter, sledilo pa je dih jemajoče deskanje. Na koncu se je zdelo, da ga je val pogoltnil, saj ga kar nekaj sekund na posnetku ni mogoče videti, toda McNamara je podvig mirno "zvozil" do konca. Prejšnji rekord je bil iz leta 2008, Mike Parsons pa ga je postavil v Kaliforniji.

Prva ocena: Val je bil visok 27 metrov
"Vse se je ujelo, čeprav se tistega dne sploh nisem počutil dobro in nisem želel vstati s postelje. Na srečo so me prijatelji le pregovorili, da poskusim še enkrat, potem ko sem se dan prej zaman trudil na valovih," je povedal 44-letni McNamara.

Sprva mu je bilo vseeno, ali je postavil rekord ali ne, potem pa je na prigovarjanje kolegov poslal posnetek legendi deskanja Seanu Collinsu (decembra je umrl). Ta je menil, da je bil val visok okrog 27 metrov (od 85 do 90 čevljev), pri Guinnessovi knjigi rekordov pa so oceno postavili nekoliko nižje (78 čevljev, kar je skoraj 24 metrov).

Lepe nagrade na tekmovanjih
Ameriški deskar (živi na Havajih) je začel trenirati pri 11 letih, pri 17 pa je bil že profesionalec. Prejšnji teden je zaslužil 15 tisoč dolarjev, ker je na Billabongovem tekmovanju v Kaliforniji "ukrotil" najvišji val. V svojem športu zelo uživa. "Svet bi bil lepši, če bi vsak lahko počel tisto, kar ga veseli," je njegova misel.