Nenad Protega in Peter Vilfan sta kot izkušena športnika povedala marsikaj zanimivega o odnosih z mediji. Foto: MMC RTV SLO
Nenad Protega in Peter Vilfan sta kot izkušena športnika povedala marsikaj zanimivega o odnosih z mediji. Foto: MMC RTV SLO
Luka Petrič in Miro Kline
Luka Petrič in Miro Kline sta se strinjala, da je najpomembnejša vzgoja mladih športnikov, kako ravnati v odnosih z novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Športni izziv - o odnosih med športniki in mediji

"V mladih letih me tega niso učili, a sem vedel, da je to vedno zelo pomembno, saj mediji ustvarjajo tvojo prepoznavnost. V jugoslovanski reprezentanci so mi svetovali soigralci. Vedel sem, da brez medijev mene oziroma moje ekipe "ne bo"," je o svojih izkušnjah s predstavljanjem v medijih povedal Vilfan.

Tudi ob razgretih čustvih reagirati pravilno
Nekdanji odlični košarkar je dejal, da v odnosih kdaj "zaškripa" tudi zaradi tega, ker tudi športni novinarji velikokrat niso na dovolj visoki ravni, kar pa je ob kopici medijev, ki so nastali v zadnjem času, normalno. "Nemogoče je, da bi v Sloveniji našli toliko ljudi, da bi dovolj kakovostno opravljali to delo. Ko športniki naletijo na takega novinarja, je še pomembneje, da pridejo k njemu in ustrežejo njegovim željam. To morajo znati izkoristiti. S tem ozaveščajo javnost in tudi kakšnega mladega nadobudnega novinarja, ki se še ne znajde najbolje."

Protega je poudaril, da se lahko ob čustvih, ki so v športu, športnik kdaj odzove tudi napačno, a ga je Kline, strokovnjak s Fakultete za družbene vede, dopolnil, da se mora športnik naučiti, da ravno tedaj ravna pravilno. Dodal je, da predvsem rumeni mediji v takšnih trenutkih komaj čakajo afere in tudi provocirajo športnike. "Reprezentanti so bolj prepoznavni in kažipot mladim, so pa tu tudi najvišji pritiski, zato potrebujejo nekoga, ki jih vodi," je še pojasnil Protega.

Vabljeni k branju bloga Slavka Jeriča, kjer avtor podrobno razloži primere Dejan Zavec - Esad Babačić, Božidar Maljković - Franci Pavšer in nogometna reprezentanca - novinarji.

Kaj pomeni drezati pregloboko?
Nekdanji nogometaš je opozoril, da je težava tudi v tem, da so slovenski športniki premalo spoštovani v družbi in da te "frustracije" pridejo na dan v medijih. Raven spoštovanja je po njegovem mnenju treba dvigniti vsaj tri stopnje višje, ker misli, da so padli zelo nizko. Vilfan se je pridružil njegovi oceni, a dodal, da to ni razlog, da bi se obrnil proti medijem. Ravno nasprotno: zaradi tega morajo športniki še bolje predstaviti svoje dosežke, da bi uživali boljši status v družbi.

Novinar Radia Slovenija Petrič in Vilfan sta bila mnenja, da so slovenski športni novinarji zelo spoštljivi v primerjavi z drugimi, sploh britanskimi, in da so zelo korektni in ne drezajo pregloboko. Toda Kline je opozoril, da je težko določiti mejo, kaj je pregoboko: "To dojema tisti, ki ga to zadeva."

Protega: Sistema pri nas ni
Vsi skupaj so omizje sklenili z mislijo, da je najpomembnejša vzgoja mladih športnikov. "Morajo se znati vesti v skladu s svojo vlogo. Zavedati se morajo, da lahko sami sokreirajo svojo podobo. Če prepustijo to novinarjem, bo slika takšna, kot se zdi novinarjem. Hkrati jim mora biti jasno tudi to, da je javna podoba najboljših športnikov multiplikator tistega, kar zaslužijo s predstavami na igrišču. Zato bi se morali poleg treninga spretnosti v klubih športniki učiti tudi teh stvari. Športnik mora znati dobro komunicirati, saj je to poleg njegovih športnih dosežkov drugi pogoj za njegovo dobro uveljavljanje," je sklenil Kline.

Seveda je marsikaj povezano z denarjem. "Spontano težko pride do tega, sistema pri nas ni," je razmišljal Protega.

Športni izziv - o odnosih med športniki in mediji