Lani je bila na Barkolani zmaga po desetih letih spet slovenska in seveda gre Gašper Vinčec s svojo posadko na jadrnici Way of life tudi to nedeljo po zmago. Foto: MMC RTV SLO
Lani je bila na Barkolani zmaga po desetih letih spet slovenska in seveda gre Gašper Vinčec s svojo posadko na jadrnici Way of life tudi to nedeljo po zmago. Foto: MMC RTV SLO

52. Barkolana bo seveda v marsičem posebna, saj bo tako na morju kot na kopnem prilagojena razmeram zaradi novega koronavirusa. Organizatorji so sporočili, da bodo morale vse posadke z več kot osmimi člani, ne glede na to, od kod prihajajo, opraviti test na koronavirus. Brezplačno testiranje bo v petek in soboto v središču Trsta. Nastop bo dovoljen samo v primeru negativnega izvida vseh članov posadke.

Branilci naslova upajo na veter s severa
Na sloviti preizkušnji, na kateri je bilo leta 2018 kar 2689 prijavljenih jadrnic, se bosta za prestižno zmago najverjetneje pomerili slovenska Way of Life in še tri metre daljša tržaška Arca.

Po napovedih olimpijca Gašparja Vinčeca, krmarja jadrnice, ki bo skušala ubraniti lanski naslov, bodo imele ključno vlogo vedno nepredvidljive vetrovne razmere v Tržaškem zalivu, saj slovenski jadrnici glede na strukturo regatnega polja in zasnovo jadrnice bolj ustrezajo lahki do zmerni vetrovi severnih smeri, italijanskim konkurentom pa močnejši vetrovi južnih smeri.

Vinčec na krov povabil dvakratnega olimpijskega prvaka

Kdo so še favoriti?
V večnacionalni ekipi Koprčana velja izpostaviti še Čeha Michaela Maierja, jadralca Pokala Amerike in petkratnega udeleženca olimpijskih iger, Italijana Alessandra Mansuttija, dvakratnega svetovnega prvaka v veslanju, in Andraža Guliča, nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka v razredu laser. Na krovu bo sicer približno 25 jadralcev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in s Češke. Žana Luka Zelka letos ne bo, ker je na Poljskem na evropskem prvenstvu v laserju.

Z Vinčecom za krmilom tudi "jadralski bog"
Na strani branilca lanske krone je tudi eno najbolj prepoznavnih imen v svetu navtičnega športa. Vinčec si bo krmilo delil z Robertom Scheidtom, 47-letnim Brazilcem, ki ga krasijo vzdevki kot jadralski bog in superman.

V svoji karieri je dosegel tako rekoč vse, kar je možno v olimpijskih jadralnih razredih, in sicer pet olimpijskih kolajn, 13 naslovov svetovnega prvaka in bil dvakrat izbran za najboljšega jadralca na svetu. Scheidt je celotno svojo kariero zvest jadralnima razredoma laser in zvezda, čeprav ima bogate izkušnje tudi iz jadralskega dvobojevanja in razreda 49er.

Z Vinčecem, olimpijcem in skiperjem jadrnice Way of Life se nista nikoli pomerila na regatnem polju, saj je Koprčan nastopal v razredu finn.

V nedeljo 52. Barkolana